Все повече българи предпочитат да заобиколят през Гърция, идвайки си от Турция, но да избегнат задължителното поставяне под карантина или опашките за PCR тест до 24 часа след пристигането от червена зона. Практиката се прилага предимно от търговци, но и все по-често от туристи, показа проверка на "Телеграф".

Групите в социалните мрежи таргетирани за пазаруване при съседите, както и тези за пътувания и екскурзии изобилстват с указания, коментари и препоръки от потребители от къде и как да се мине, за да се избегнат наложените от властите у нас мерки заради четвъртата вълна на пандемията.

За влизане в Турция от България се изисква изисква представяне на един от следните документ:

1. Сертификат, потвърждаващ, че са изминали 14 дни от извършена ваксинация най-малко с две дози или единична доза за Johnson & Johnson), одобрени от Световната здравна организация;

2. Официален документи, потвърждаващ, че са изминали най-малко 28 дена от първия положителен PCR тест, в рамките на последните 6 месеца за лицата преболедували SARS CoV-2;

3. Отрицателен резултат от проведен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната;

4. Бърз антигенен тест, проведен до 48 часа преди влизане в страната. За другите две съседни на България държави извън Европейския съюз – Сърбия и Република Северна Македония, изискванията дори са по-ниски. За Сърбия не ни искат никакъв документ, за да влезем, а в РС Македония стандартното – сертификат за ваксина, потвърждение за преболедуван К-19 или негативен PCR SARS-CoV-2 тест до 72 часа или бърз антигенен тест до 48 часа.

Проблемът при посещение и в трите държави всъщност е изискването на нашето РЗИ. В България за влизащите от държави в червената зона, които не са членки на Европейския съюз, се изисква независимо дали имате сертификат за ваксина и допълнително правене на PCR тест до 24 часа от влизане в страната.

В противен случаи дори и ваксиниран българският гражданин, завърнал се от съседите, задължително се поставя под карантина за 10 дни. Друг е въпросът, че в групите във Фейсбук изобилства от коментари как изобщо карантинираните не са били посещавани на адреса за проверка. На някои им е звъняно по телефона веднъж или два пъти с въпроса дали се намират на адреса и толкоз. Но при всички положение си е риск.

Затова хората са измислили и алтернативни варианти. Оказа се, че вместо да ходиш до Одрин или Истанбул и после да се върнеш обратно през ГКПП  Капъкуле и по родните магистрали до София, излиза по-рентабилно да заобиколиш през ГКПП Ипсала през Гърция и от там по тяхната магистрала „Виа Егнация“ почти до ГКПП Промохон и да влезеш в България, без да те поставят под карантина. Разбира се, това е, при условие че сте прекарали ковид или имате ваксина. Във всички други случаи карантинирането няма как да се избегне.

Какви са изискванията за влизане от Турция към Гърция?

Според последното съобщение на гръцките власти съществуват  ограниченията за пътуване между Гърция и Турция, които включват изискването пътуващите да имат отрицателен молекулярен резултат (PCR) за COVID-19, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция.

Освен това се изисква да се попълни формата си за пътнически локатор (Passenger Locator Form - PLF), както и да се генерира QR code. Последният е същият, който се прави и на ГКПП Промахон и важи за цялата страна. PLF може да бъде намерен и в приложението Visit Greece и на travel.gov.gr. Отделно самият PCR правен в Турция излиза в пъти по-евтино от такъв направен в България. Затова и множество хора предпочитат да се тестват при комшиите. 

На летището не пускат без сертификат

На терминалите на летище София не се допуска влизане на хора, които нямат ваксинационен сертификат, удостоверение, че са преболедували ковид или бърз антигенен или PCR тест. Това стана ясно от публикация на потребителя Пепи Гайдаров във Фейсбук.

„Отидох да посрещна майка ми от Франция. Не ме пуснаха. Видях комшията, който чакаше жена си, той влезе, но им размаха сертификат за ваксина. Явно без ваксина няма да минем вече, където й да е“, коментира Гайдаров. Отделно в залите на летището не се допуска влизането на хора без маски, без значение, че са представили всички необходими документи, удостоверяващи, че не разнасят заразата.