1.3 евро (2,54 лева) струва литър дизелово гориво на 6 януари в Комотини, в Кирково – 2.05 лева. Безоловният 95 октанов бензин при комшиите се движи между 1,47 (2,87 лева) до 1,64 евро, докато в Кирково е 2,06 лева. Съотношението на пропан бутана е 0,74 евро (1,44 лева) срещу 0,94 лева.
Това обяснява пред репортер на 24rodopi.com Хюсеин, който живее в село край Комотини, но e срещнат на бензиностанция в Кирково. Той и приятелят му Мюмюн Али идват за втори път от началото годината да пазаруват в Кирково.

„Много неща са с нови цени от 1 януари при нас. И преди идвахме на пазар в Кирково, сега май гръцките пазарджии ще станем повече“, прогнозира той.
Новата година дойде в Гърция с по-високи данъци на основни стоки, суровини и услуги съгласно условията на третия спасителен план на кредиторите. От 1 януари 2017 г. поскъпват горивата, цигарите, кафето, стационарните телефони.

Акцизът върху бензина скача с 3 евроцента за литър от 0,67 до 0,7 евро, а дизелът се увеличава с 8 евроцента за литър, от 0,33 до 0,41 евро. С десет евроцента скача и втечненият природен газ.

Цигарите също поскъпват, тъй като от 1 януари влиза в сила специалният данък върху потреблението на тютюневите изделия. Пропорционално данъкът се вдига от 20% на 26% от цената на дребно. От две до три евро на килограм поскъпва и кафето.

Президентът на компанията „Popek“ Маркос Грамменидис коментира пред излизащия в Комотини вестник „О хронос“, че правителството трябва да вземе мерки за пограничните райони, защото хората масово пътували да зареждат колите си в България. Тенденцията била още-по-тревожна за собственици на бензиностанции в Северна Гърция след последното увеличение на цените. От литър гориво собствениците печелели 4-5 цента и реално вече нямало резерви да се поддържат ниски цени, които да възпират хората от района на Комотини да подкарат автомобилите си към ГКПП „Маказа“. Според Грамменидис, в последните 8 години били затворени 2000 бензиностанции. Драстичната разлика в цените от двете страни на границата щяло да увеличи дела на контрабандните горива, твърди той.