Избраният в петък нов игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил встъпва в длъжност днес. Въдворяването му, както би трябвало да се каже по канон, ще извърши главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим, съобщава "Марица".

Това ще се случи в края на неделната служба в храма в присъствието на досегашния игумен архимандрит Симон.

Изненадващата смяна беше извършена на 15 декември, като в съобщението на синода за рокадата нямаше никакви мотиви.


Светият синод със свое решение от петък смени игумена на Бачковския манастир. Досегашният - Негово Високопреподобие архимандрит Симон отива в Русенската епархия. На негово място еназначен архимандрит Самуил, който идва от Видинската епархия.
 
Досегашният игумен на Бачковската обител архимандрит Симон приема с послушание новото си назначение. "Ние сме монаси, дали сме обети за послушание, така че всяко едно решение на Светия синод за нас е послушание и ние сме длъжни да го изпълним", заяви пред БНТ той.
 
Дядо Симон обаче не крие и огорчението си. "Правена е ревизия сега не мога да кажа дали в резултат на ревизията или нещо друго, не са установени някакви злоупотреби така, че не мога да кажа на кое се дължи, просто факт е че Светия синод е решил, че може би ще съм по-полезен в Русе, където отивам", допълва той.