Новият директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев избра да даде първото си видео-интервю пред агенция БЛИЦ. Рогачев е роден на 24.12.1976 г. Завършил е Академията на МВР и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.
 

В кариерата си е преминал през всички изпълнителски и ръководни нива. От декември 2014 г. той е директор на ОДМВР-Пазарджик. На 31 юли тази година седна на най-горещия стол на Пловдив. Семеен, с едно дете.
 
"Имам план как да снижим престъпността до минимум и как да я преборим. От миналия ден е издадена моя заповед, с която ще имаме засилено полицейско присъствие в най-малките и отдалечени места на територията на Областната дирекция на МВР Пловдив. Един от приоритетите ми е противодействие на конвенционалната престъпност и на второ място това е производството и наркоразпространението.

На следващо място е нелегалната търговия с акцизни стоки и не на последно място пътно-транспортния травматизъм и засилване на контрола над участниците в движението". Това заяви във видео-интервю пред агенция БЛИЦ новият шеф на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.
 
Той съобщи още, че от началото на следващата седмица ще стартира специализирана полицейска операция със сили на Областната дирекция и на други институции, по-специално с НАП, като предмет на проверките ще бъдат центровете за теоретична и практична обстановка на кандидатите за водачи на моторни превозни средства.

"Аз смятам, че причината за големия брой катастрофи е слабата квалификация на шофьорите. Имам план за превенцията от пътно-транспортни произшествия. В началото на учебната година ще бъдат изпратени екипи на пътна полиция във всички училища, за да може превантивно да изнесем лекции на децата за безопасност на движението.

Ще борим престъпността във всичките й форми, ще искаме съдействието на медиите, за да направим кампания сред учениците и да кажем какво не трябва да правят относно наркотиците. Контролът и мерките значително ще бъдат завишени, така, че разчитаме изцяло на силите си", увери той.
 
Относно битовата престъпност в областта, Рогачев коментира, че има изготвен график, по който на територията на всяко малко населено място ще има полицейско присъствие в рамите на няколко часа и това ще е постоянно.

Ромската агресия ще бъде преборена с редовното провеждане на специализирани полицейски операции в травматичните села и с отварянето на полицейска приемна в село Розино, където два рода воюват от дълги години и където постоянно има проблеми.


 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
 
ОПЕРАТОР: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ