Профилактичното използване на Ивермектин срещу COVID-19 значително понижава риска от зараза с коронавирус, от тежко протичане на болестта т.е. нужда от хоспитализация и от фатален изход (т.е. намалява смъртността). Това сочи проспективно изследване в Бразилия, чиито резултати са публикувани на 15 януари, 2022 година.

Изследването е уникално по мащаб, защото обхваща цял град. Става въпрос за град Итажаи, а периодът на изследването е от юли 2020 година до декември 2020 година (тогава все още ги нямаше вариантите Делта и Омикрон). Общо 159 561 души влизат в проучването, като по финансирана от града програма на 113 845 от тях е предписан профилактичен курс с Ивермектин, а 45 716 души не вземат лекарството. Изрично условие е те да не са болни от COVID-19 при започване на курса. Курсът е следният – на всеки 15 дни, за 2 поредни дни се пият по 0,2 милиграма Ивермектин на килограм живо тегло.

Какви са резултатите? От пиещите Ивермектин, общо 3,7% се заразяват с коронавирус (4197 души), а от тези, които не пият профилактично препарата, се заразяват 6,6% (3034 души). С други думи при тези, които са пили профилактично Ивермектин, има 44% по-малък риск от това да се заразят с COVID-19. Следва нов етап в проучването – статистическо сравнение на две групи от по 3034 души, като втората е от заразени с COVID-19 хора, които са пили Ивермектин профилактично.

Резултатите – при приемалата Ивермектин група и изглаждане на статистическите данни (за да няма предубеждение на база възраст, здравословно състояние и т.н.), смъртността заради болестта е 70% по-ниска, а необходимостта от болнично лечение е намаляла с 67%. От групата, която е приемала Ивермектин, 44 души влизат в болница т.е. 1,6%.

От другата група в болница влизат 99 души т.е. 3,3%. 25 души от първата група (т.е. приемалите Ивермектин) умират – 0,8% ниво на смъртност. 79 души от другата група също умират (2,6% ниво на смъртност).

Отделно са пресмятани и рискови фактори, включително възраст и придружаващи заболявания, като заключението е, че при тези, които не са приемали Ивермектин (профилактично или за активно лечение) рискът да умрат от COVID-19 е два пъти по-висок спрямо тези, които са пили Ивермектин. Припомняме, че проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед" и бивш началник на катедра "Инфекциозни болести" на ВМА каза следното за Ивермектин като част от темата за лекарствата срещу КОВИД – ефект има, ако се дава в първите два дни от развитието на болестта.

Той базира мнението си на проучване в България. Публично до момента е известно, че такова проучване направи "Хювефарма" на Кирил Домусчиев, който в началото на пандемията се лекува от COVID-19 в "Софиямед".