По повод днешния 20 октомври - Деня на европейската статистика, Националният статистически институт (НСИ) обяви имената на победителите в конкурса за статистическо есе за ученици на тема: „Значението на официалната статистика в съвременния свят на информация и дезинформация“.

Участие взеха 82-ма ученици от 44 училища в 28 населени места, които с желание и много труд написаха своите текстове, и станаха част от европейските граждани, които оценяват, и се доверяват на статистическата информация на НСИ и Евростат.

За членовете на журито беше удоволствие да четат творбите им и отговорно да подберат най-добрите от тях. А те са:

Първо място - Петя Ласкова, СУ ,,Александър Иванов-Чапай“, гр. Белово

Второ място - Анна Михайлова, НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев

Трето място - Цветислава Димитрова, ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца

Много овации събраха и учениците от 109 ОУ „Христо Смирненски“ в София, които макар да не отговарят на предварителните критерии за участие, както става ясно от сайта на НСИ, са показали знанията и уменията на по-малките и намеренията им да участват и в бъдеще в статистическите инициативи на НСИ. За тях е предвидена специална поощрителна награда.

Тази година Европейският ден на статистиката ще бъде отбелязан от Европейската статистическа система за 7-и път под мотото: "Статистика за разбиране и свързване с обществото в търсенето на истината!"

На 20-ти и 21-ри октомври 2022 г. Европейският статистически консултативен комитет ще проведе конференция в Рим на тема "Европейската екосистема от данни за статистическата информация на цифровата ера".

В Деня на европейската статистика Евростат ще проведе уебинар, включващ общ преглед на официалната статистика, последван от презентации за статистическата грамотност и новия пакет от евроиндикатори. Октомврийското издание на подкаста на Евростат, Stats in a Wrap, ще бъде посветено на Деня на европейската статистика.

Ще бъдат обявени ключови публикации - новата Младежка брошура и интерактивната публикация Ключови числа за Европа.

Ще бъдат поместени редица публикации и инфографики в социалните медии и сайта на Евростат.

Ще бъде направена и поредица от интервюта с ръководството на Евростат.

По случай Европейския ден на статистиката НСИ, като член на Европейската статистическа система, ще отбележи празника с няколко инициативи. 

Ще бъде обявено началото на шестото издание на Европейската олимпиада по статистика за ученици. Състезанието е насочено към повишаване на статистическата култура на учениците, насърчаване на работата в екип и мотивиране на учителите да използват официалните статистически данни в преподавателската си работа.

20 октомври е обявен за Световен ден на статистиката през 2010 година, като идеята идва от повторението на числата в датата - 20.10.2010. На 7 юли същата година Общото събрание на ООН със своя резолюция определя датата за статистическия ден. Според резолюцията празникът ще се отбелязва на всеки 5 години. България е една от 55-те държави съавтори на резолюцията.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук