Кризата с коронавируса изчисти нискокачествените хранителни продукти от пазара.


Същевременно цените се запазват и инфлация не се очаква заради ограниченото потребление. Великденските и Гергьовденските празници няма да са по-скъпи от обичайното.

А българските производители на зеленчуци и преработващата промишленост са в състояние да гарантират изхранването на населението, без риск от продоволствена криза.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира пред БНР, че основните потребителски стоки запазват цените, на които се продават, по-скъпи са единствено картофите и варивата заради затруднената логистика. Плодовете, особено цитрусите, са по-скъпи.

По думите му търговската система в България е удържала и "се държи брилянтно", каза Иванов: "Нито един търговец на едро, нито един преработвател не си е позволил лукса да спечели малко повече. Не сме регистрирали спекула!", заяви той.

Никой да не се притеснява, че ще има недостиг на храна или, че ще бъде безбожно скъпа, призова Иванов и посочи, че за предстоящите Великденски празници ще има достатъчно яйца на пазара и на нормална цена.

"Наблюдаваме повече от 10 години една цена на агнешкото месо. Който избере да яде салати, краставици, домати и агнешко, ще плати толкова, колкото е платил и миналата година".

Владимир Иванов посочи, че навсякъде по пазарите и тържищата се извършва дезинфекция.

Цялото интервю на Наталия Ганчовска с Владимир Иванов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Междувременно световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати негативно от спада в търсенето, свързан с пандемията от коронавирус и от срива на петролните цени, съобщи в четвъртък агенцията за храните на ООН.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през март с 4,3% спрямо февруари до ниво от 172,2 пункта.