НЗОК възнамерява да изготви списък на болниците в страната, който да отчита кои от тях най-често хоспитализират едни и същи пациенти по няколко пъти за кратко време, съобщи директорът на Касата д-р Румяна Тодорова. Според нея това е един от показателите за качество на медицинските услуги.
Към 30 септември тази година болниците са отчели средно 7% ръст на хоспитализациите в сравнение с 2007 г. По данни на касата, това се дължи главно на новите структури, а при старите ръстът е между 2 и 3%.

От касата се надяват, че новата информационна система ще повиши възможностите за анализ и контрол на системата. На 31 октомври здравният министър я е приел като завършена, а до края на годината ще бъде тествана, каза д-р Румяна Тодорова.
10-15 болници в София и страната са надвишили с над 10% лимитите, които са договорили с касата. При някои от тях надвишението е незначително и парите ще им се изплатят без проблем. В останалите обаче тече проверка, която цели да установи причините за отчетения ръст. Проверките ще приключат до 15 ноември. По закон никой не може да откаже плащане за извършена дейност, затова болниците ще си получат парите, увери д-р Тодорова. Плащания могат да отпаднат само при открити нарушения в отчетена дейност, обясни тя.

Като най-драстичен пример за надвишени лимити отново бе посочена частната болница „Токуда”. При договорени 1,5 млн. лв. средномесечно, лечебното заведение вече е отчело извършени дейности за 14 млн. лв. над предвиденото. Ако тези пари са за реално извършена дейност, болницата ще си ги получи, категорична е д-р Тодорова. След 3-седмична проверка обаче станало ясно, че при отчетени 13 940 хоспитализации до края на август, в системата се повтарят ЕГН-тата на около 3000 пациенти. Около 25% са рехоспитализирани, понякога по шест пъти, твърди шефът на дирекция „Болнична помощ” в касата Сашка Рускова. Това показала проверка на 2000 истории на заболяванията в лечебното заведение. Пълна проверка на дейностите за 14 млн. лева обаче е невъзможна, твърдят от касата, защото им липсвал ресурс. Сходно е положението в цялата страна – дейността на 30 000 лекари се проверява от общо 600 души контрольори, отбеляза д-р Тодорова. Пациентите също отказвали съдействие, защото нямат време и желание или се боят от реакцията на лекарите, казаха още от касата. /Здраве.нет