Когато разбрах, че съм заразен, бях съкрушен, защото единствената ми мисъл тогава беше, че оставям екипа с един човек по-малко. За съжаление, прекарах заболяването много тежко, сподели пред БНТ д-р Дончев Дончев, който става и доброволец в битката срещу COVID-19, а в последствие се заразява.

Тази болест няма нищо общо с грипа, предупреждава д-р Дончев.

"При здрави хора се включва един много неприятен механизъм, който почти от нищо не се повлиява. Тази реакция се включва при хора, които са здрави, със силен имунитет", обясни той. 

Това, което наистина ме изненада, беше колко много млади хора като доброволци има. Не очаквах да ги видя съвсем безрезервно, всеотдайно да се включат в тази акция, допълни д-р Дончев.

"Впечатли ме самото заболяване - когато още от първия ден виждаш болни хора, които не са малко в отделението и постепенно тази болест започва да престава да бъде нещо екзотично, въображаемо, за каквото сме я мислели", разказа той. 

Д-р Дончев е лекуван с кръвна плазма, а сега самият той е дарил. Терапията облекчава, има ефект, смята медикът. Той е убеден, че след това изпитания системата вече е много по-подготвена. Това беше един стрес тест и мисля, че от тук насетне ще е по-лесно, смята д-р Дончев.

Той ще опише цялото си преживяване от битката на първа линия и борбата със заболяването в книга.

Бих искал да забравя негативните коментари от сорта на "какво сте се облекли в тези дрехи" или сте се затворили като на хотел в ковид отделението, допълва медикът.

Ще победим COVID-19 в един момент, убеден е докторът. Смятам, че в национален и световен мащаб сме готови да се справяме в такива обстоятелства, допълва той.