От 1 юли се въвежда ДДС от 9% вместо 20% за бебешки пелени, храни, адаптирани млека и каши, както и за книги и ресторанти. Това предвиждат изменения в Закона за ДДС, които са обнародвани в „Държавен вестник“, пише "Монитор". 

Намалената ставка за пелени и храни за бебета и малки деца - адаптирани млека, прахообразни каши, пюрета, е предложение на депутата от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски, председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-шефа на ПГ на движението Йордан Цонев.

С 9% ще се облагат ресторантьорски и кетъринг доставки на храни, гласят още приетите от парламента текстове. 20% обаче остава ставката за бира, вино и спиртни напитки, сервирани в заведенията. С измененията се правят и поправки в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., с които се предвижда увеличаване на осигурителните прагове за заетите в ресторантите и в хотелите.

Със заключителните разпоредби се изменя и Законът за мерките и действията по време на извънредното положение.

Те предвиждат на лекари, медицински и немедицински специалисти, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID-19, да се предоставя помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лв.

Парите могат да се ползват еднократно в срок до 30 ноември 2021 г. през времето на отпуск на лицето за не по-малко от 7 нощувки в обекти или категоризирани или регистрирани места за настаняване.