Нов скандален, джендър проект се опитва да вкара в училищата учен от БАН. Това става ясно от докладна записка, съставена на 30 юли.
Документът е до директора на Институт за изследване на обществата и знанието проф. Румяна Стоилова. От него става ясно, че екип на института е подготвил проект, озаглавен "Форум за джендър балансиран модел в училище". 

Необходимото финансиране е 24 хиляди долара и то трябва да бъде гласувано на сесия на ЮНЕСКО в Париж.За скандалния проект пише във Фейсбук и Борислав Цеков:

"В Института за модерна политика получихме сигнал и документи, които свидетелстват, че на 30 юли т.г., тоест 3 дни след обявяването на Истанбулската конвенция и джендър-идеологията за противоконституционни, в БАН, Институт за изследване на обществата и знанието, се придвижва за финансиране от ЮНЕСКО грант от 24 хил.долара за джендър обучение на учители от София, Кърджали, Гоце Делчев и Видин. Ето копие от докладната за този грант. Разполагаме и с още информация, от която става ясно, че целта на проекта е преодоляване на обществената реакция срещу Истанбулската конвенция. Днес ще отправим официално запитване до УС на БАН и до Министерството на образованието и науката! Моля, свободните и грантово независими медии да се поинтересуват от случая."