Тежки подозрения надвиснаха около избора на нов ректор на Медицинския университет в Пловдив, който ще бъде избран днес от делегатите на общото събрание. То започва в 10:00 часа в Ааула магна на Факултета по дентална медицина. Това разкриха пред БЛИЦ източници от академичните среди.

Кандидати за поста са досегашният заместник-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност проф. Мариана Мурджева, изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов, деканът на Медицинския факултет проф. Николай Бояджиев и проф. Илия Баташки. Председател на общото събрание е проф. Мая Кръстева от катедра „Акушерство и гинекология“ на Медицинския университет.

Без прецедент в историята на университетското образование обаче е ситуацията, в която, действащ ректор открито подкрепя един от кандидатите, което от морална гледна точка е недопустимо, но това съвсем не е всичко.

Според наша информация на днес настоящият ректор Проф. Стефан Костянев ще се опита да се позиционира като председател на Общото събрание на университета и като такъв лично той да ръководи избора на своя заместник – Проф. д-р Мариана Мурджева.

Трябва да се отбележи, че датата за избор на нов ректор  умишлено съвпада с годишните отпуски на голяма част от преподавателите в университета. Подозира се, че това се прави, за да бъдат заобиколени голяма част от преподавателите, които не са посветени в хитрата схема.

Ако събитията се развият по подозрителния сценарий това ще означава, че конкурсът за нов ректор на Медицинския университет ще бъде опорочен, което ще сложи черно петно върху цялата система на висшето образование в България и по тази причина не бива да се допускат своеволия.

БЛИЦ ЩЕ СЛЕДИ ВНИМАТЕЛНО РАЗВИТИЕТО НА СИТУАЦИЯТА!