Учениците от 1-и до 4- клас остават без занималня, показва проверка на "Телеграф" след сигнал на родители. 

Недостигът на материална база в училищата е основна пречка за организиране на 100% целодневно обучение, коментира шефката на РУО-Варна Венцислава Генова.

Заради липсата на класни стаи, директорите организират занимални със сборни групи, в които обединяват деца от няколко класа. 

Няма училище, в което да не са удовлетворени максимално всички желания, посочи Генова. Всички варненски училища имат и концепции за целодневно обучение. 

В тях се предвижда намаляване на броя на паралелките до 2025 г., когато е крайният срок за въвеждане на целодневната организация, или преустройство на класни стаи, както и изграждане на нова материална база, която да задоволи изискванията на училището. 

А дотогава училищни директори са принудени да въвеждат критерии, за прием в занималня. 

Строги критерии, по които да бъдат приемани децата от 1-ви до 4-ти клас в занималните има в общинските училища в Пловдив.

Така например в някои начални школа разкриват само по една или две сборни занимални, като при подбора се дава предимство на децата от социално-слабите семейства и на тези, чиито братчета и сестри учат в същото училище.