Недоволството е изненадващо, тъй като учебниците са минали през рецензии и експерти в Министерството на образованието. В момента тази вълна на недоволство е чисто политическа. Целите са да бъде осъден напълно комунизмът. Няма период, който да се очертава само с лоши качества. Това заяви съавторът на един от новите учебници по история за 10-ти клас, предизвикали обществена реакция, проф. Искра Баева пред БНТ.
 
„Реакцията не е политическа и проблемът в учебниците не е политизиран. Историци и общественици подхванаха темата за учебниците по история“, възрази историкът от Нов български университет доц. д-р Лъчезар Стоянов.  

В учебниците да влезе и истината за Иван Костов, "Агнешките главички", "Олимп", братовчедите и пребоядисаните комунисти
 
„Недопустимото в учебника по история е именно опитът да се размие оценката на тоталитарните режими. Трите тоталитарни идеологии са неприемливи, каквито са световните оценки. Тоталитарните режими не могат да се представят с балансирани оценки и режимът не може да се оценява добре. Имаше масови репресии, с цел да се смаже човешката същност“, допълни той.
 
„Режимът трябва да се остави на оценките на историците“, коментира проф. Искра Баева.
 
„Европейската съвест категорично не приема комунизма. Пътят за помирението е чрез памет. Представената идеология на комунизма не е приемлив. В края на раздела за комунизма, режимът е представен силно позитивно и се прави внушение, че в крайна сметка това е много добър период. Тодор Живков е представен с цели 10 снимки и като личност на века“, възмути се доц. д-р Лъчезар Стоянов.