Между 250 лв. и 300 лв. струва подготовката на първокласник за училище, показа проверка в големите търговски центрове в Бургас. Училищата са подготвили задължителния списък от пособия за тях и са провели разяснителни срещи с родителите им седмица преди първия училищен звънец, съобщава "Флагман"

Той включва учебни помагала, тетрадки, блокчета, водни бои, моливи, химикали и разбира се раница. Ученическата чанта е най-скъпата част от оборудването на първолака. Специалистите по сколиозни заболявания съветват да бъде анатомична, с твърд и добре подплатен гръб. Цените им започват от 60 лв. и достигат до 150 лв. – 250 лв.

Срещнахме седемгодишната Мария и майка ѝ да разглеждат секцията с ученически пособия в голяма книжарница, за да изпълнят списъка, който госпожата вече им е дала. Малкото момиче ще пристъпи за първи път училищния праг на едно от основните училища, отворили врати неотдавна в ЦГЧ в Бургас.

„Най-много време отне избора на ученическата чанта. Спрях се на среден вариант между съветите на ортопеди и цена, която ми е по джоба. Раницата, която ще купя на Мария, е ортопедична и струва 120 лв. Имаше и такива, които се предлагат с несесер, но дъщеря ми го избра отделно. Цената им варира от 15 лв. до 45 лв.. Съответно може да се избира дали да е изцяло оборудван, или да се попълни според желанието на детето. Тетрадки, подвързии и моливи вече купихме, а за тях похарчих 70 лв.”, обясни майката на бъдещата първокласничка.

Учебниците за първи клас са безплатни, но към тях трябва да се купят помагала като сборници и учебни тетрадки по отделните предмети. Цената им варира между 20 и 50 лв. и обикновено се купуват организирано в училище.

Бюджетът може още да се оскъпи, ако училището има задължителна униформа.

1950 първокласници ще прекрачат училищния праг в Бургас през учебната 2018/2019 г. Те са разпределени в 87 паралелки в 32 училища на територията на общината.

Първият училищен звънец ще бие тази година на 17-ти септември. Традиционната дата за прекрачване на училищният праг 15-ти септември тази година се пада в събота. Затова началото на учебната година е изместено с два дни според проектната заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, уточниха от Регионалното управление на образованието в Бургас.