Най-абсурдният казус, който създаде образователния министър Даниел Вълчев, и който не може да бъде решен, се оказа в Хасково. Днес образователният инспекторат има двама действащи началници на просветата. Това са възстановената от Върховния административен съд на поста Мариела Златева, която води дела от 7 години, и назначеният с конкурс на поста Иван Панайотов, предаде кореспондентът на БЛИЦ в града.
Уравнението, измислено от министър Даниел Вълчев, не може да бъде решено, въпреки къртовското му старание цели 7 години да открие вярното решение. Това е третото възстановяване на поста на бившата шефка Мариела Златева, която беше драстично уволнена без причини със заповед на министър Вълчев, а след възстановяването й пак уволнявана на два пъти. Очаква се днес или утре министърът да сложи точка на казуса “Мариела Златева” като я възстанови със заповед на поста или отново я уволни.
Юристи коментират, че министър Вълчев напълно си е заслужил двойката, защото уравнението му по сагата “Златева” наистина няма решение. Той може да отстрани сегашният шеф на инспектората Иван Панайотов и в началническия кабинет да влезе Златева. Но в такъв случай Панайотов с основание ще се отнесе в съда и сто процента ще спечели делото, защото е държавен служител и само преди няколко месеца е назначен с безсрочен трудов договор на длъжността след спечелването на конкурс. Ако пък министърът отново уволни Златева според клаузата “по преценка на работодателя”, тя отново ще тръгне по съдилищата и е повече от сигурно, че отново ще спечели делото. Още повече, че тя окончателно е напуснала досегашната си работа като преподавател в Природоматематическата гимназия, и разчита днес или утре да бъде настанена в началническия кабинет в инспектората.

Също като пате в кълчища се е оплел министър Даниел Вълчев в този станал изключително сложен казус. Специалистите в инспектората не знаят на кой началник да се кланят. Ако застанат зад Златева не са сигурни, че тя днес или утре няма да бъде уволнена отново. Ако пък подкрепят Иван Панайотов, е възможно нейната метла утре да се разиграе, както е играла между впрочем. Затова всички специалисти са се затворили в стаите си и нито посрещнаха Мариела Златева, нито се канят да изпращат Панайотов. /БЛИЦ