Има ли висока опасност от лавини по високите склонове на планините след обилния снеговалеж и за какво трябва да внимаваме в планината? Отговор на тези животоспасяващи въпроси дава Андрей Балевски от Българската лавинна асоциация в интервю за Bulgaria ON AIR.

"Опасност от лавина винаги съществува, когато имаме сняг. Тази година е малко по-специфична, имахме много топло начало. Тепърва очакваме промени, за момента нямаме инциденти. Трябва да се внимава, защото тази основа много трудно може да се промени, обстановката под снега е невидим враг", посочи  Балевски.

Той сподели, че реалната ситуация на сняг в момента е 3-та степен от общо пет.

 3-та степен

И обясни какво означава 3-та степен: "Това означава, че няма видими признаци за лавинна дейност, но при навлизането на човек по склоновете може да се откъсне снежна маса, което е коварно, защото хората не го виждат".

По думите му наблюдава се ситуацията над Банско в Пирин планина, защото там са единствените изследвания, които са на ежедневен принцип.

"Обикновено се гледа изложението на склоновете. В момента най-натоварени със сняг са източните, югоизточните и южните склонове. Преди два дни имаше изгледи за спонтанна лавина под Муратов връх", каза още той.

"Екипировката невинаги означава, че ще ни помогне. Трябва да знаем как се борави с нея. В момента има опасност и от замръзвания, защото горе е -20 градуса. Ако някой се загуби в планината, не е нужно да попадне в лавина, за да се получи критична ситуация".

Експертът съветва да не излизаме в планината без резервни ръкавици, термос с чай, парче шоколад, термо одеяло, което не тежи. Хората, които тръгват трябва да имат поне един телефон, който е за спешни случаи и трябва да е изключен, защото батериите бързо падат при минусови температури.

"Трябва да знаем къде има обхват в планината, за да извикаме планинските спасители, но да не забравяме, че и те са хора и са далеч от нас. Трябва да знаем как да разчитаме на собствената си помощ, за да не излагаме на риск спасителите излишно", добави още Андрей Балевски, член на "Българската лавинна асоциация".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук