Хлебарки мутанти щъкат из домовете на жители в район "Тракия" и "Централен". Огромните насекоми стряскат хората предимно нощно време, когато излизат от леговищата си и търсят храна и вода. С
С едно такова чудовище се борила в продължение на 10 минути пловдивчанка от "Тракия"  в 12 през нощта, пише "Марица". "Досега хлебарки в апартамента си не съм срещала. Преди две дни обаче в банята открих огромна кафява гадина. Шмугна се изведнъж и се наложи дълго да я търся. След това битката с чудовището се оказа доста трудна", сподели жената. Тя разказа, че съседите й също се оплаквали от гнусните насекоми.
За нашествие на черни хлебарки мутанти сигнализира друга жена, която има жилище в район "Централен". " Ужасно е да светнеш лампата през нощта и огромното чудовище да е на стената над главата ти", обяснява тя. Пловдивчанката често пръскала, но хлебарките пак се появявали.Хлебарките причиняват ред стомашни и вирусни заболявания. Те са преносители на салмонела, холера, коремен тиф, хепатит, дизентерия, полиомиелит, гастроентрит и др.