С ръчно задвижване на махалото на 110-годишния часовник на Централни хали беше официално открита възстановената историческа сграда в гр. София.

Огромни опашки се извиха на повторното откриване на емблематичната за София постройка, затворена почти две години. Хората се наредиха да видят подобренията на покрития пазар, закупен и изцяло реновиран от веригата хипермаркети Kaufland, както и да разгледат цените и промоциите в магазина. 

След близо една година мащабни дейности по реконструкция и реставрация, от днес емблематичният „покрит пазар“, проектиран през 1906 г., отвори врати за първите си посетители.

Инвестицията на новия собственик на сградата – Kaufland България, надхвърля 50 млн. лв., като на 15 млн. лв. възлизат дейностите по възстановяване на оригиналните ѝ вид и функции – включително освобождаването на пълния обем на търговската зала, както е бил замислен според оригиналния проект.

Извършени са дейности по реставрация на характерната метална конструкция, отлята в леярните на Густав Айфел в началото на 20. век; реставрация и почистване на фасадите; ремонт на кулния часовник и възстановяване на неговия звън на всеки час; изработка на фонтан от зелен мрамор по скиците на арх. Торбов; социализация на археологическото наследство на ниво „сутерен“ в сградата и изграждане на изцяло нова експозиционна зона за история, култура и изкуства. 

Най-голямата верига хипермаркети у нас придоби сградата от предишните ѝ частни собственици през 2022 г. с ясната заявка да възстанови оригиналните ѝ вид и функции и да я направи достъпна за софиянци и гостите на града.

С откриването ѝ ангажиментът е изцяло спазен, като към него е добавено разработването на сцена за култура, изкуства и образователни проекти и поддържане на ежемесечен културен календар със събития. 

Стоките от български производители и доставчици са акцент в асортимента на Централни хали, като в търговската зона могат да бъдат намерени над 14 000 продукта от всички стокови групи, близо 90% от които са от български доставчици. 45 са българските производители на плодове и зеленчуци, които ще предлагат продукцията си в Централни хали целогодишно, а общо над 170 ще са българските доставчици на месо и колбаси, риба, хляб и млечни продукти. 

Специален поздрав към гостите на събитието отправи и легендарният Христо Стоичков, който не скри възхищението си от прекрасно възстановената сграда.
„Kaufland за пореден път доказаха, че не само са най-голямата търговска верига, но и най-отговорната.

За мен чест да си партнирам с тях, защото всичко, което правят, го вършат със сърце и с мисъл за цялото общество. Аз с удоволствие ще доведа внучката ми още този уикенд, за да ѝ покажа това богатство, което са съживили Kaufland”, каза Христо Стоичков.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ