Нашите деди са били наясно, че Трети март няма да ни обединява докрай, но ще ни показва, че ние - българите, сме имали възможност да участваме в освободителното дело. Това заяви д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”.

"Държавата ни е резултат на всичко онова, което се е случило преди години. Празникът ни обединява”, заяви той пред Нова телевизия.
Проф. Милко Палангурски разказа, че паметникът "Шипка" е официално открит през 1934 г.

"Причината за късното му създаване е, че всяко хубаво нещо у нас става бавно. Откриването му е обвързано с актуалната политика в България. През тази година се подписва Балканският пакт. Имало и е преврат”, каза проф. Палангурски.
 


И напомни за подписването на Балканския пакт и за военния преврат, които "са били необходими" за сплотяването на обществото и е било добър повод, смята историкът. 

Междувременно още от рано сутринта хора започнаха изкачването до връх Шипка. Обхванати от притегателната сила на родолюбието и въпреки препоръките да няма струпване на хора заради коронавируса и върлуващия грип, българите се стичат към паметното за Освобождението на България място. Сред хората имаше и немалко деца.Иван Иванов е тръгнал от Ямбол и ще се качи на връх Шипка с велосипед. Той разказва, че е изминал 60 км. Остават му да измине още 13 км.

„Трудно е, но все пак сме българи и не трябва да се отказваме”, казва той.

Помислено е и за здравето на всички посетители. Д-р Георги Георгиев ще помага на всички минаващи през централната туристическа пътека.

"Чувството е неповторимо. Идвам, защото съм българка", заяви пред Нова телевизия една жена.