Жителите на пазарджишкото село Калугерово са приютили литовка, която по неведоми причини е дошла от автомагистрала "Тракия“. За историята разказаха пред Агенция "Монитор“ Илиян Кузманов, председател на фондация " Арт Ангел“ и кметът на селото Ангел Божилов. 

„Беше без пари, без телефон, с окървавени ръце. Жената имала лични документи, но всичко друго й липсвало. Обикаляла е много страни, говори перфектно английски и руски, по националност е литовка и се казва Мария. Но Коледа наближава, та дори и пандемична, в която уж всички трябва да са отчуждени, но не и в Калугерово.

Там всичко най- добро, което се таи в нас, проговаря, споделя Илиян. Хора от селото всячески се опитват да помогнат на жената. Носят й одеяла, дават й храна, отварят си къщите за нея. „Това, което видях през последната седмица е нещото, което бих искал да видя навсякъде около мен, истинският български дух- добър, гостоприемен, широкоскроен, които винаги е живял в добри отношения с хората от други вяри и би свалил дори ризата от гърба си за този в нужда.
 Той благодари на кмета на община Лесичово Серьожа Лазаров, на игумена на манастира „ Св.Николай“ в Калугерово и на послушника Петко, на кмета на селото Ангел Божилов и на окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов, които помогнали на мюсюлманката.

На Мария от Литва е предоставено място, където да нощува, дали са й телефон и може да ползва интернет, облечена е с топли дрехи, събрали са й пари, с които да й помогнат, за да живее. Илиян допълва, че чрез фондацията „Арт Ангел“ са й осигурили психолог от Пловдив с дългогодишен стаж с лишени от свобода, да проведе разговори с нея, за да установи моментното  й състояние.
 

"В момента реализираме проект съвместно с Министерството на правосъдието и Фондация Анимус, като част от него ще се опита да реши проблемите на точно такъв тип жени, след като са минали през Кризисен Център и въпреки че институциите вече не могат да им подадат ръка, те видимо имат нужда от помощ.

Това е моралната дилема, кога помагаме, аз смятам че помощта трябва да е винаги когато можем, дори другата страна да не може и да желае да я поиска. Това, което ние се опитваме да направим, е да предоставим на такива жени преходни жилища (нещо подобно на безплатен хостел), както и микро финансиране и менторинг, за да започнат свой собствен малък бизнес. Защото човек преживял голям стрес, му трябва свобода и независимост", казва в заключение Илиян Кузманов.