Вече не съм в театъра, а спомените прииждат в паметта ми. Защото няма нищо по-хубаво от моя Музикален театър. С мило чувство си спомням моя юбилей.
Организиран бе през 2014-а от тенора Марио Николов, тогава директор на Музикалния театър. Играх Цилика в “Царицата на чардаша”. Силва бе чаровната Валя Корчакова, Фери Бачи - Христо Сарафов. Катето Тупарова беше Щаси, а Сашо Мутафчийски - Бони. На пулта - диригентът Юли Дамянов. Бях толкова спокойна, докато се обличах и гримирах в гримьорната! Според постановката появата на Цилика, съпровождана от Генерала, става в салона, много близко до самата публика. Влязох, прожекторът ме хвана и ме проследи. И залата гръмна в аплодисменти. 

Тогава вече се развълнувах, а спокойствието ми се изпари...

Така разказва Донка Шишманова - култово име в родния оперетен театър. Мнозина уважили юбилейния й спектакъл на “Царицата на чардаша”. Получила поздравителни адреси от премиера Пламен Орешарски и от министъра на културата Петър Стоянович. Голямата изненада дошла от културното ведомство - “Златен век”, огърлие. Повикали я на церемония в самото министерство. Заедно с Донка Шишманова бил отличен посмъртно със същата награда и големият наш бас Никола Гюзелев, чиято красива съпруга - Ана-Мария, излязла да получи приза. 


Цилика в компанията на Марио Николов, който устройва юбилея на артистката със спектакъла на “Царицата на чардаша“

Донка Шишманова пази хубав спомен и от Стефан Данаилов - по онова време председател на Комисията по култура в парламента. И той изпратил цветя за юбилейния й спектакъл. А Съюзът на българските музикални и танцови дейци се отчел със “Златна лира”. 

“Юбилеят мина, но той не беше моята последна изява на сцената - припомня си днес Донка Шишманова. - Участвах в концерти с любими арии и дуети из оперетното творчество. Вече при директорката Марияна Арсенова изиграхме една интересна “Царица на чардаша”, титулярите си изпълняваха ролите, а ние, ветераните, излизахме в определени моменти и повтаряхме някои дуети и сцени. Сред участниците в това своеобразно шоу бе и голямата Людмила Чешмеджиева.”

Донка Шишманова е ценена и обичана от публиката. Дамата и днес говори с респект за диригентите и режисьорите, с които е работила. Един от тях е проф. Светозар Донев. Когато оглавявал театъра, той устроил паметни спектакли, посветени на продължителната сценична дейност на големите артисти. “В една и съща година трима празнувахме - аз, Лиляна Кошлукова и Видин Даскалов. Но Видин и Лиляна не играха, а аз играх в спектакъл. Естествено, Цилика от “Царицата на чардаша”. Тогава вицепрезидентът Тодор Кавалджиев ми изпрати поздравителен адрес. Друго си е да си на сцената и да те честват, съвсем различно е да седиш в салона по същия повод, коментира тогава колежката ми Лиляна Кошлукова”, припомня си Донка Шишманова. 

Певицата е приятна и чаровна събеседница. Посреща у дома си на кафе и сладкиши. Чудесна домакиня е, къщата й свети. 

Донка Шишманова е завършила Музикалната академия с оперно пеене. Проходила е на сцената на Варненската опера, където остава само няколко сезона. Играе Виолета Валери в “Травиата”, Мими и Мюзета в “Бохеми”, Албена в едноименната опера на Парашкев Хаджиев. За да попадне в операта в морската столица, виновен бил големият наш оперен режисьор Драган Кърджиев, преподавател на Донка Шишманова в Музикалната академия.


С колегите Борис Ничев и Емил Иванов 

В София бъдещата оперетна звезда идва по покана на режисьора Хитьо Попов, който й дава дебют като Розалинда в “Прилепът” на Йохан Щраус. В този любим на цялата нация театър Донка Шишманова успява да разгърне целия си потенциал, изпълнява десетилетия наред всички централни сопранови партии в класическите оперети. Репертоарът й включва Елена от “Хубавата Елена”, Евридика в “Орфей в ада”, Булота от “Рицарят Синята брада”, Жустина в “Жустина Фавар” на Офенбах, Анна Главари от “Веселата вдовица”, Лиза от “Страната на усмивките” на Лехар, Розалинда от “Прилепът”, Графинята Цедлау от “Виенска кръв”, Мирабела от “Цигански барон”, на Йохан Щраус, Марица от “Графиня Марица”, Силва Вареску и Цецилия от “Царицата на чардаша” на Имре Калман, Сузана от “Целомъдрената Сузана” на Жан Жилберт. Застъпва и много роли в български заглавия. Именитото наше сопрано гастролира в: Гърция, Русия, Румъния, Чехия, Китай, Германия. Участва в два игрални филма - “Черните лебеди” и “Юлия Вревска”.

Лъчезарният характер и любовта към изкуството я правят предпочитана актриса и от колеги, и от режисьори

Зрителите я боготворят. И днес Донка Шишманова е чест гост в оперетата, вече като публика. Артистите, които са на сцената, я обичат и уважават. Топли чувства я свързват и днес с тенора Марио Николов, с нежната му половинка Жени и дъщеричката им Киара. 

Донка Шишманова бе съпруга на голям български архитект - Никола Антонов, който за жалост почина млад. Негово дело е проектът на сградата на Министерството на външните работи - заедно с архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов. От Никола Антонов Донка Шишманова има двама сина - Шишман и Слав. И съответно - внук Никола и внучка Магдалена. 
Голямата артистка с радост помага на младите си колеги, стига някой да потърси нейното съдействие. Когато настоящата примадона на театъра Добрина Икономова чества своята 50-годишнина на пищен купон в театъра, Донка Шишманова бе там редом с любимата си колежка Теодора Георгиева.

“Имам един ученик, зъболекар по професия. Влюбен в класическото пеене. Много бързо напредва, сега прави диск. Няма да си смени професията, но ще продължи да музицира. Какво по-хубаво от това?”, похвали се пред “Над 55” артистката. 

Елиана МИТОВА 
/вестник "Над 55"/