Могат ли хората с двигателни проблеми да станат пълноправни участници в движението по пътищата? Отговор на този въпрос дава столична школа за шофьорски курсове, където специализиран учебен автомобил позволява да се правят индивидуални настройки в зависимост от всеки конкретен случай на увреждане, съобщава БНР.
Досега обучението на бъдещите шофьори с двигателни проблеми е било труден и скъп процес, обяснява Владимир Василев, собственик на автошколата, закупила специализирания автомобил.
 

Той разполага със специална лостова система, с чиято помощ контролът върху газта и спирачката е прехвърлен върху волана. Това позволява на хора с намалена или затруднена подвижност на долните крайници да управляват без затруднения. Автомобилът е с автоматична предавателна кутия. За по-лесно управление при проблем с горните крайници е проектирана въртяща се топка с джойстик за управление от волана.
 
При нужда се поставя предпазител върху педала на газта или устройството за освобождаване и застопоряване на ръчната спирачка.
 
Други функционалности на автомобила са смяната на мястото на лоста за пътепоказателите и удължаване на скоростния лост.
 
Със закупуването на специализирания автомобил автошколата цели да подпомогне интеграцията на хората с двигателни проблеми в обществото, предоставяйки им възможност за по-голяма независимост.