Заради мръсния въздух хиляди стари автомобили без катализатори могат да бъдат спрени от движение. Причината е, че те нарушават европейски норми за количеството вредни газове, които превозните средства отделят.
Ако при годишен технически преглед бъде установено, че липсва катализатор на стария автомобил, регистрацията ще се отнема. Тя ще може да се получи обратно след преминат преглед.

Оценките показват, че от общо 4 млн. регистрирани автомобили в България над 1,5 млн. са на 20 и повече години. Но и по-нови автомобили нямат катализатори, казва пред БНР Иво Иванов, управител на голям автосервиз в София. Според него част от шофьорите премахват сами катализаторите на автомобилите си, за да може те да стават по-бързи, но липсата му води до повече вредни емисии и увеличаване на шума. Управителят на автосервиз уверява, че нов катализатор може да се постави на всяка кола, която е имала такъв, но подчертава, че това е скъпа операция, за която може да се наложи и чакане около 20-30 дни.

"Един катализатор започва от към 500-600 лева и достига до 4 хил. лв. Това са цени, надхвърлящи стойността на старите автомобили", коментира Иванов.