Не бих казал, че са източени над 1 милион лева от общината. Това заяви в ефира на Нова тв бившият кмет Иван Иванов по повод скандала с огромните далавери в община Перник.
"Стъпих в длъжност на 13 ноември 2014. Тогава видях, че на 9 септември същата година е сключен договор на базата на решение на кризисния щаб тогава с фирма за почистване ЗМБГ на нерегламентирани сметища и строителни отпадъци на територията на община Перник. Тогава действително имаше кризисна ситуация и градът бе задръстен от такива сметища. Същевременно договорът на друга фирма от 8 години изтичаше на 1 декември същата година. Дейността, за която ме обвиняват, че съм платил, е изявършена през септември, октомври и ноември месец", каза той.

"Аз заварих този договор за милиони левове. попитах, но от общината ми представиха надлежни документи за тази работа с протоколите. Няма как да представя документите, те са в общината. Като са правили проверката миналата година нямам представа какви документи са им представени на АДФИ. Аз напуснах община Перник като кмет на 10 ноември 2015", добави Иванов.

След думите му се включи главният прокурор Румяна Арнаудова, която заяви: "Отлично знаем у кого са отишли парите. Доказателствата ни са го посочили. Установили сме, че нито е имало криза, нито бедстввено положение. Нито пък е имало официален документ, с който старият кмет да се разпореди, а новият да действа. Дейностите на първата фирма са доказани с документи ден по ден, район по район. Другото дружество обаче за 3 месеца е получило 1 млн. и 200 хил. лева, но в документите не е посочено кои са районите, от които са били отпадъците. Убедени сме, че се касае до източване на общината с над 1 млн. 200 хил. лева само за 3 месеца. На лицата е определен 10-дневен срок, в който да внесат гаранциите.
Ако съберем доказателства, че кметовете са взимали пари, те ще получат и други обвинения. Към момента доказателствата сочат само към престъпления по служба. Лицето, което се е облагодетелствало, е официално собственикът на фирмата, но има и други лица зад него".