Северномакедонският министър на външните работи Буяр Османи хвърли вината за напрежението между София и Скопие върху "българските провокатори", въпреки многобройните нападеня срещу българските клубове в Северна Македония. Османи каза, че "провокациите, които идват от България са от лица, които са деструктивни и за тяхното /българското, бел.ред./ общество".

"Те не създават положителен имидж на собствената си държава и общество. Най-добре е да ги игнорираме, да не придаваме такова значение на тези хора", каза още Османи по време на редовния брифинг в Министерството на външните работи в Скопие. Според него, "провокаторите не трябва да бъдат окуражавани, защото по този начин щели да станат по-силни в самата България".

Той каза, че не може да се забрани на членове на Историческата комисия да говорят за нашата /за РСМ, бел.ред./ държава, но не трябва да им се позволява на тези хора да водят хорото".

"Мисля, че лека полека ние им отнемаме инициативата, на провокаторите, на тези, които искат лоши отношения... В България няма политическо правителство и това създава трудности, но хората, които провокират и имат териториални претенции действат умишлено, за да използват това за техни политически цели в самата България", каза още той.

Буря Османи отхвърли твърденията, че има политически натиск върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия.

"Има натиск от страна на обществото върху членовете на комисията, но не и от нас, не и от мен, не и от наша страна, с която те имат договор. Аз лично много рядко общувам с тях, за да няма мое влияние. Аз лично съм им казал: Имате всички възможни условия за работа. Работете, съгласно вашите убеждения", каза още Османи.