Апелативен съд-Велико Търново потвърди мярката постоянно задържане под стража на ловешкия полицай Илиян Н.К. днес с мотива, "че поради длъжността, която е изпълнявал - разследващ полицай и контактите които има, служителят на МВР може да извърши друго престъпление". Решението не подлежи на обжалване или протест.
Припомняме, че в първата седмица на март т.г. ДАНС огласи, че Илиян Н.К. от МВР-Ловеч е с мярка за неотклонение 72 часа задържане под стража по заповед на Ловешката окръжна прокуратура. Акцията по арестуването му бе ръководена от Върховна касационна прокуратура /ВКП/, със съдействието на Ловешката окръжна прокуратура.
Според ДАНС полицаят, чиято дейност била да разследва икономическите престъпления в региона, използвал служебното си положение, събирайки информация за имоти, които предстоят да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти. Той влизал с паролата си във всички информационни масиви, с които МВР разполага, а събраните данни продавал на брокери в града. Служителят на министър Миков "помагал" и за оневиняването на разследвани от него ловешки брокери мафиоти.
По време на обиска в бюрото му бяха намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 000 лв. за последната му сделка. Бизнес ориентираният полицай действал по този начин от 2005 г. Двете проверки през 2007 и 2008 г. от колегите му от ОДП-Ловеч завършват със забележка и устно предупреждение.
По разпореждане на ВКП агенти на ДАНС проверявали Илиян Н.К. от ноември 2008 г. насам. Проверката приключила с образуване на дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления.
ОД на МВР пък съобщи тези дни, че започва дисциплинарно производство срещу скандалния си служител. /Гергана Димитрова, БЛИЦ