Няма установено огнище на африканска чума по свинете в Софийска област. Това каза д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“, БАБХ, предава "Фокус".

Той обясни, че мерките за 20 километрова зона около софийските села Мировяне и Мрамор са превантивни, за да не се допусне разпространение на болестта.

Той отправи апел към стопаните на животни да изпълняват разпорежданията на властите и да заколят животните в 20-километровата зона, защото в момента, в който бъде обявено огнище на болестта, тогава свинете трябва да бъдат умъртвени и загробени и стопаните няма да могат да използват месото на животните.

„В момента, в който те си заколят животните, се освобождава територия, в която няма възприемчиви на заболяването животни. В този случай дори и да има наличие на вирус, той няма как да зарази животни и няма да бъде констатирано огнище. Постепенно с времето част от вирусът ще се редуцира и няма да е инфекциозен“, обясни той.

Д-р Георги Чобанов обясни, че при липса на животни този процес е много по-кратък, но ако има животни и те бъдат инфектирани, те продуцират много по-голямо количество вирус, който остава в околната среда. Домашната популация е лесно контролируема, но болестта засяга и дивите свине, които на свобода, обясни той.

Чобанов каза още, че няма риск заразено месо да влезе в регламентираната търговска мрежа. Такова може да се срещне в неоторизирани продажби, добави той и припомни, че в плевенска област е имало опити за продажба на заразено месо. Според него така се е стигнало до заразата в Пловдивско.