До средата на 2021 г. Националната агенция за приходите ще има изцяло нов портал за електронни услуги, който значително ще улесни потребителите при декларирането и плащането на данъците и осигурителните вноски, съобщиха от НАП.

Информацията е изнесена на встъпителна онлайн пресконференция на приходната администрация по проект "Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи", осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление".

По време на данъчната кампания тази година над 80 на сто от физическите лица са декларирали доходите си онлайн, припомни Росен Бъчваров, говорителят на НАП. Той допълнил, че близо 90 на сто от комуникацията между приходната агенция и потребителите се извършва по електронен път, като онлайн са разменят над 80 милиона документа годишно.

Съществуващите електронни услуги ще бъдат добавени в новия портал по такъв начин, че да не се налага потребителите да въвеждат нови данни, да ходят до офис на НАП или да подават допълнителни документи, ако не желаят да разширят обхвата на вече ползваните от тях услуги.

Общата стойност на проекта е 2 577 110,81 лв., от които 2190 544,19 лв. европейско финансиране и 386 566,62 лв. - национално съфинансиране.