Първо, данъци в хазарта няма. Има държавна такса и се определя от Закона за хазарта. Има два начина за плащане. По-голяма основа и по-малка ставка и обратното. Ние имаме 50 билета и във всеки един билет е потвърдила, че ние плащаме такси, комисионни от 20% от разликата в печалбите. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на Нова тв изпълнителният директор на "Националната лотария" Димитър Ганев.

"Работим така от 5 години и сме били проверявани няколко пъти. Не искам да коментирам конкурентна фирма, която има претенции спрямо наш партньор. Можем да говорим само в конкретни числа. "Национална лотария" е платила държавна такса в размер на 70 млн. лв", обясни още той. 

Ганев попита защо Валери Симеонов не е предложил тези пари да влязат в Министерството на спорта.

Шефът на "Националната лотария" разгроми аргументите на Симеонов за национализацията на хазарта

"Националната лотария" миналата година е платила 100 милиона лева. Тя не е освободена от ДДС. Тъй като не сме регистрирани по ДДС, то директно влиза в държавния бюджет. Аз не мога да разбера толкова ли е богата държавата, че може да си позволи да загуби 100 милиона? Защо", пита той.

"В България хазарта е много добре регулиран. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро. България е един от най-конкурентните пазари за онлайн хазарт в Европа. Имаме по-малко приходи за предната година, заради напредъка на интернет", заяви още Ганев. 

Той обясни, че Националната лотария има лиценз за 10 години. 

"Имаме един 5-годишен и един 10-годишен, а държавата иска да го прекрати. Ние смятаме, че в България има доста компетентни юристи, които ще обяснят, че това е нарушение на Конституцията. Ние сме сезирали ЕК. Очакваме подкрепа, въпреки че е много трудно да обясним какво точно искат да направят в нашата държава. Искат да вземат най-големия ни актив. Ако търсят пари за спорт, казах откъде да вземат пари за спорт", заключи той.