ДКЕВР утвърди цената на природния газ за дружествата от първи април. Предложението е цената на природния газ да намалее с 11.18%. Така цената за 1000 куб. м става 545.97 лв. Това ще доведе до между 5% и 8,5% по-евтино парно и топла вода от 1 април за различните градове в страната. Комисията ще вземе окончателно решение на 30 март.
В София парното намалява с 7.96%, а токът с 11.57%. В Плевен парното ще поевтинее с 7.66%, а токът с 12.17%. За Варна парното съответно с 7.97%, а токът 9.32%. За Враца парното ще е по-евтино с 5.18%, а токът с 10.02%. Най голямо е намалението в Бургас - парно с 8.58%, ток с 8%. Във Велико Търново парното ще намалее с 5.73%, а токът с 8.96%. В Казанлък ще плащат по-малко за парно с 5.76%, а за ток с 8.66%.

По думите на независимия депутат Минчо Христов министри, депутати, зам.-министри, бивши държавни служители не са си платили сметките за парно. Той лично щял да внесе поправки в закона, с която да се даде възможност да се оповестяват публично имената на тези длъжници. Преди две години еврокомисарят Меглена Кунева също не била платила сметката за парно. Надявам се сега, когато стана еврокомисар, вече да го е направила, коментира Христов.


Според зам.-директора на “Топлофикация –София” Стоян Цветанов за последните няколко месеца броят на съставените актове от дружеството се е увеличил три пъти в сравнение със същия период миналата година.
Стана ясно също, че министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров има намерение да остави в сила заповедта си за отмяна на поскъпването на парното в София. 

Константин Шушулов каза, че за следващия отоплителен сезон процентът на забавяне на цените на газ и парно е много голям. По думите му изпълнителният директор на "Булгапгаз" Димитър Гогов казал, че от първи юни всички топлофикации ще плащат под 360 лева за 1000 куб. м. природен газ. Шушолв даде пример, че от първи януари за 1000 кубика се плащаше 614 лева, а от първи април 546 лв. Очаква се от първи октомври намаляване в цената на природния газ с още 10-15%. Смущенията на Шушулов са около това, че в момента цената на нефта върви леко на горе, но пък за сметка на това доларът е на едни и същи позиции. Той каза, че в средата на другата седмица очаква от "Булгаргаз" да му изпратят прогнозата за изменението на цената на природния газ.
По отношение на цената на тока Шушулов заяви, че от ДКВЕР ще се опитат да задържат най-ниското повишение. Дори сме склонни да отидем към намаляване на инвестициите в ЕРП-та, стига да не се застрашат енергийните източници, като целта е да не се повишава цената на ел. енергия за крайния потребител, каза председателят на ДКЕВР.
Десислава Вангелова, БЛИЦ