Луканката и лютеницата са задължителен артикул в българския колет за чужбина, а броят на пратките чупи рекорди. Това научи „Телеграф“ от свои източници в пощите. 

За разлика от миналата година, когато в пика на пандемията пощенският сектор по целия свят страдаше от намалени обеми и огромни закъснения на пратките, тази година се наблюдава бум. Причината са все още ограничените и неясни условия за международни пътувания в пандемията. 

„Всеки втори изпращач е тук, защото заради пандемията или е отменил коледното си пътуване до роднини в чужбина, или те са отменили идването си в България“, разказаха от най-голямото колетно гише у нас, това в Централна поща в София. 

Тази година и заради ваксините вече много възрастни хора, които са основните изпращачи, не се страхуват да се редят на опашка в клоновете на пощите.

Ръстът е основно при изходящите колети, а по традиция САЩ е дестинация номер 1 за изпращачите. След това са Канада, Германия, Франция, Италия, Австрия, както и Австралия, Нова Зеландия и Чили. 

Все още доста са колетите и за Великобритания, въпреки че след Брекзит има видимо намаление на бройките заради забавяния и разочарование от вече налагащите се мита.

Заради огромните забавяния миналата година тази година изпращачите се застраховат, като изпращат коледния колет за роднините по-рано от обикновено.

„Някои започнаха от края на октомври само и само да са сигурни, че ще пристигне навреме. Ще имаме, разбира се, и такива, които ще дойдат на 20 декември и ще кажат нали ще стигне навреме.

Не, няма да стигне. Със сигурност ще стигне след Коледа, а вероятно дори и след Нова година“, разказва Антоанета Стойчева от колетната служба на Централна поща – София. Според нея всички забавяния при изходящите колети обаче се генерират в чужбина, а от пощите гарантират, че всеки колет стига от клона до външната граница на България за не повече от 2 дни. Какво става след това с него обаче не зависи от нашите пощенски служби.

Интересни са наблюденията и за теглото на колетите за чужбина. Според заетите в сектора те основно зависят от материалното състояние на изпращача. „Хората с по-скромни възможности изпращат до 3 килограма колети. Има пък такива с кашони по 20 кила, „гардероби“ ги наричаме. Средният колет за чужбина обаче е около 8-10 килограма“, споделя Стойчева. С оглед на най-популярната дестинация, САЩ, на база тези килограми „Телеграф“ изчисли и средният разход за изпращача – 106 лв. за бавна поръчка, която стига до 30 дни, и 166 лв., която е при получателя до максимум 10 дни.

В същото време през ноември се наблюдава увеличение на броя на входящите пратки, съобщиха от „Български пощи“. Увеличението идва основно по линия на малки пратки от Китай, основно купувани от гиганта в онлайн продажбите Aliexpress. Най-популярната дестинация за лични колети в Европа пък е Франция. От пощите нямат наблюдения за съдържанието на входящите колети, тъй като за разлика от изходящите по закон нямат право да ги отварят.

Подправки и кори за баница тикат в кашоните

Освен лютеница и луканка, които са почти задължителни, присъстват всякакви храни, които са характерни за нашите ширини, свидетелстват пощенски служители, които по закон са длъжни да проверяват съдържанието на всяка изходяща пратка. Понякога луканката е заменена от сходните бабек, дядо или сушеница.

Всичките задължително са фабрично етикетирани и във вакуумна опаковка, тъй като пощите не приемат домашно производство. Често присъства тенекия сирене или вакуумиран кашкавал. Пращат се и добруджански или смилянски боб, сушени чушки и дори и сушени български плодове, както и консерви с родни домати. Локум, лимонови резенки, вафли "Боровец" или "Морени" също се пращат не защото ги няма в чужбина, а защото напомнят на сънародниците ни за България. Чубрица и джоджен, каквито не се намират в чужбина, също са в колетите. Кори за баница често населяват колетите.

Баби пращат буквари и книжки с БГ приказки

Образователната линия е силно застъпена в колета за чужбина. „Внучето е основната причина въобще да се праща колет от България за чужбина. Изпращат се много буквари и книжки с приказки на български. Има и много учебници, за да се поддържа езикът на малките ни сънародници в чужбина“, разказваха за „Телеграф“ на колетно гише.

Модерни напоследък за емиграцията ни са и произведенията с етнонишка като носии, китеници, черги, тъкани. Дори и родопски чанове често подрънквали в колетите. Всякаква козметика с розово масло и родна лавандула – от кремове през парфюми, също изпълва кашоните. Детски дрешки и играчки са други задължителни елементи. Играчките обаче задължително трябва да са без батерии, които са сред забранените за експедиране обекти заедно с аерозоли, алкохол и цигари.