Отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата. Възпоменание на 146-ата година от гибелта на Левски ще събере обществеността на Карлово и вицепрезидента Илияна Йотова пред паметника на Апостола днес.

Церемонията в родния му град започва в 18 ч. Час по-късно ученици от СУ "Васил Левски" ще изнесат спектакъла "Васил Левски - един неосъществен сценарий" в Народно читалище "Васил Левски - 1861", а Йотова ще бъде сред зрителите. Възпоменателното отбелязване на годишнината е под патронажа на вицепрезидента.

Във възпоменателна церемония по повод обесването на Левски ще се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Петрич. В 18:15 ч. тя ще присъства на ритуала по полагане на венци и цветя в знак на почит към Апостола на свободата и ще произнесе слово.
Също днес Столичната библиотека и фондация „Въздигане“ ще представят новата книга на Николай Иванов „Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски“, заедно с документална изложба, свързана с последните разкрити документи за смъртта на Апостола. Откриването е от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

От днес Драгоман ще има паметник на Левски. Той ще бъде официално открит в 11 часа. Панихиди, поклонения и културни събития във връзка с отбелязването на 146 г. от гибелта на Левски са планирани още в Добрич, Велико Търново, Кюстендил, Стара Загора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!