Откриха нов вид лактобацилус
Тук имат цел - да изучат целия потенциал на всички млечнокисели бактерии и да се опитат да създадат нов клас функционални храни."Без какво не можем в нашата работа - не можем без оригинални проби, които пристигат от различни краища с помощта на наши колеги, но задължително млякото на баба", коментира пред БНТ доц. д-р Светла Данова от лаборатория "Генетика на млечнокиселите бактерии".
Или заквасено в домашни условия, във високо планински местности. Така в лабораторията им попада и бяло саламурено сирене от района на Златоград, което до този момент никой не е изследвал. И въпреки високото съдържание на сол и дълго зреене, там има много жизнени млечни бактерии. "Открихме плантарум, лактобацилус плантарум, който произвежда активни вещества метаболити, които са способни да държат настрана патогенни бактерии и плесените", каза още Данова.
При това лактобацилусът е толкова устойчив на екстремни условия, че е способен да мине през стомаха и да колонизира чревната лигавица срещу вредни бактерии. Освен това учените изненадващо се натъкват и на друго. "Метагеномните анализи показаха, че българското саламурено сирене и катъкът съдържат неидентифицирани до момента видове лактобацили и бифидобактерии. И двете са признати пробиотични", обясни тя.
Или със сигурност произвеждат вещества с полезно за организма действие. Но какви точно, учените тепърва ще се опитат да опишат свойствата на новия вид млечнокисела бактерия.
Последвайте ни
0 Коментара: