Паметна плоча на бившия игумен на Троянския манастир Мелнишки епископ Генадий ще бъде открита с водосвет в Правец утре, предаде кореспондентът на БЛИЦ. Височайшият черноризец, който е родом от с. Голям манастир, Ямболско, е почетен гражданин на родното място на Тодор Живков. Той се спомина скоропостижно на 53 години на 26 май м.г., като преди това построи със собствени пари 5 черкви и два манастира.
Общински съвет Правец наименува на името на разкаялия се бивш разколник улица в негова прослава.
Очаква се във водосвета да участват игуменът на Правешкия манастир архимандрит Йоан и архимандрит Викентий от Ловеч.
Припомняме, че 53-годишният бивш разколник издъхна от болнавия си бял дроб и преумореното си сърце в софийската болница "Св. Ана". Съгласно волята му той бе погребан денонощие по-късно в Правец, където от 80-те години на миналия век имаше къща и работилници за църковни стоки. Опелото му бе оглавено от Ловчанския митрополит Гавриил, а в заупокойното богослужение участваха общо 14 наши владици и епископи, както и десетки свещеници от различни епархии. При полагането на тялото му в гроба трисагий отслужи неговият приемник в Троянската обител "Успение на Пресвета Богородица" - Деволски епископ Теодосий, който бе определен от Св. Синод, тъй като манастирът в Орешак е ставропигален, т.е., на пряко подчинение на патриарх Максим.
Приживе дядо Генадий сколаса да си спечели куп врагове сред местните балканджии с решението си да прогони разни търговци от манастирските земи околовръст обителта и да ги опаше с дебели зидове. Пак той отпочна и поредица от съдебни дела за собствеността върху земята срещу Националното изложение на художествените занаятите в Орешак, и основен ремонт на южното крило на Троянския манастир. /БЛИЦ