Социалният министър Деница Сачева пристигна в парламента за извънредна среща с ПГ на ГЕРБ. Групата още няма решение, но се очаква управляващите да обявят отлагането на влизането в сила на Закона за социалните услуги с шест месеца, съобщава „Труд“.

Причината е спорни текстове и остра реакции срещу него. Сачева ще инициира дебати с парламентарно представените партии по темата.

"Искаме да заявим своята ясна позиция и да успокоим обществото, че в Закона за социалните услуги не се предвижда отнемане на деца от семейството", съобщи малко по-късно на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

„Законът има друг предмет на действие и всяка друга злоупотреба не е в интерес на обществото“, заяви Дариткова.

"Днес бяхме поканили министър Деница Сачева и заместник-министър Зорница Русинова на среща с ПГ на ГЕРБ , за да обсъдим въпросите, които витаят в общественото пространство около Закона за социалните услуги.

Всички теми бяха дискутирани детайлно, защото виждаме, че се преекспонират някои от заложените в него промени. Представят се и се интерпретират неточно", каза още д-р Дариткова.

"Започваме разговори с парламентарните групи и НПО за Закона за социалните услуги, изпратили сме молба за среща със Светия Синод", съобщи на брифинга и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това.

Точно обратното с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност. Това, което се случва последно време в обществото, безспорно не може да ни остави несъпричастни.

Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората", поясни  Сачева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ