Скандалът с радиацията на плажа "Вромос" край Черноморец и последвалата истерия сред хора институции и туристи, взе главата на зам.-шефката на РЗИ Бургас д-р Вергиния Цанова. Тя е била уволнена дисциплинарно, броени дни след изявлението й, съобщава "Монитор".
Тиражираната новина, че радиацията в залива е 50 пъти над допустимата предизвика бунт сред жителите на общината, а местни хотелиери поискаха още преди седмица оставката на Цанова. Те заплашиха и с протести.

Шефът на бургаската РЗИ д-р Георги Паздеров обясни, че колежката му е допуснала грешка и объркването било родено от неин лапсус. д-р Вергиния Цанова също потвърди, че не е била разбрана правилно.
"Казах, че до 50 пъти са повишени нивата на радионуклидите, а не на радиацията, което е много различно. Когато имаме такова повишение на радионуклиди, то радиацията се повишава два до три пъти", обясни Цанова.

Няколко дни по-късно стана ясно, че тя е наказана с дисциплинарно уволнение. Макар привидно да изглежда, че отстраняването й е в пряка връзка със скандала "Вромос", истинската причина е друга, твърдят бившите й подчинени.

Дисциплинарното уволнение дошло, след като станало ясно, че докато шефът й д-р Паздеров бил в отпуск, тя е монтирала скрити камери в коридора на РЗИ. В обсега им попадала вратата на директорския кабинет и деловодството.  

"Случаят с Вромос може и да е бил последната капка, но големите разправии бяха заради монтираните камери и това е истинската причина за уволнението", коментираха редови инспектори. 

Д-р Цанова отказа да коментира причината за остраняването от ръководния пост, но и не отрече то да има връзка с видеокамерите. "Щом е преценено, че действията ми не са били законосъобразни и правилни, ще си понеса последствията, каквито и да са те", коментира уволнената вече д-р Цанова.