Николай, който падна от мост в Китай, е в много тежко състояние. Това съобщиха негови близки пред БЛИЦ.

Независимо от обещанието на различни институции, че ще помогнат в решаването на тежкия казус, младежът и семейството му са в патова ситуация. 

Николай пада от мост в Китай при нещастен случай. Тялото на младежа, който преподава български на деца в местни училища, е потрошено. Той е приет в болница, но оттам отказват да извършват животоспасяваща операция, докато не получат превод по сметката си. 

Родителите на младежа са изключително бедни и не могат сами да се справят с трагедията на сина си. 

Приятели на Николай се свързват с медиите с молба случаят да бъде огласен и така колкото се може повече хора да помогнат. Тогава със случая се ангажират и от външно министерство, откъдето обещават да поемат и разноските по лечението на младежа. 

"Единственото, което направиха, е да осигурят виза за майката на Николай, ние събрахме парите - около 12 хиляди евро. В момента жената е при сина си, но средствата приключват и двамата мизерстват", разказа пред БЛИЦ Любов Любомирова, която е част от "Екип Лайкучка" - организация на няколко жени с големи сърца, които се ангажират и помагат с различни сложни казуси.

Ето какво разказва още тя:

"Сега отново ми звънна бащата на Николай, който пострада при инцидент в Китай, за когото държавата ни гарантира пред болницата в Пекин, след като случаят беше оповестен в медиите, за да му бъдат направени животоспасяващите операции, защото без пари в Китай просто те оставят да си оцелееш сам или да не си, независимо, че си легално пребиваващ, работещ, плащаш си осигуровките и застраховката. 

След като държавата ни гарантира средствата, те бяха събрани от физически лица и фирми, стотинка не е дадена от Външно министерство, някакъв фонд за изпаднали в чужбина българи в беда или от която и да било държавна структура. 

Държавата единствено осигури визата, с която майка му замина при него. Събраните от хората средства обаче свършиха - на Николай бяха извършени няколко операции. 
От консулството ни в Китай дори не си вдигат телефона вече, на мен госпожата, с която водих разговори от Външно министерство, също не ми вдига, а Николай и майка му ядат остатъци, които им се подхвърлят в болницата и са в пълна безизходица. 

Молим държавата да реагира адекватно и да съдейства за транспортирането на Николай обратно в България, където да му се окаже адекватна помощ. Майка му е възрастна, жената е шокирана от случващото се и също не е в добро психическо и физическо здраве."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ