"Умните светофари" за пешеходци по кръстовищата в столицата и други по-големи градове притесниха хората в условия на зараза с коронавирус и грипна епидемия. За да пресече пешеходец, той трябва да натисне копчето лично, 

В противен случай светофарът си свети само червено и няма как да се премине на отсрещния тротоар.

Има места, където хората могат да намерят алтернатива за придвижване, но не навсякъде е така. Някъде липсва всякакъв друг вариант за пресичане.

Експерт каза има ли лекарство срещу COVID-19 в България и кои храни да спрем незабавно

Така е на голямото кръстовище пред гара Подуяне в столицата, където пешеходците и най-вече учениците от отсрещното 23 СУ трябва да натиснат копчето на три поредни "умни светофара", за да отидат на училище.

Същата ситуация е и на кръстовището на булевардите "Иван Гешов" и "Възкресение" в "Красна поляна", където също са инсталирани "умни светофари".

Премиерът удари по масата, наложи тежка забрана заради коронавируса

За риска алармираха и будни граждани. "Сетиха се за дезинфекция на градския транспорт, но за светофарите с копчета никой нищо не казва", сигнализираха разтревожени столичани.

Хората са категорични обаче, че същият риск е налице не само при коронавируса, но и при всякакви други заразни болести и особено при ежегодната грипна епидемия, каквато в момента е обявена за цялата страна.

Едни са решили да се предпазят, като ходят с ръкавици, за да не докосват бутоните, които толкова много здрави и болни хора опипват. 

Други се пазят с антибактериални кърпички и лосиони за дезинфекция на ръце, а трети избират алтернативни маршрути за пресичане, ако такива има.

Дори и да се приложи дезинфекция обаче на тези ръчно управлявани светофари, тя не е ефективна, защото няма никаква гаранция, че веднага след това копчето няма да бъде натиснато от заразно болен. Единственият вариант, който остава, е човек сам да се предпази или да избере друг маршрут.