"Ще съдя йеромонах Нектарий. Той оклевети името ми пред цяла България!". Това заяви пред кореспондента на Агенция БЛИЦ в Ловеч бившият игумен на Гложенския манастир Панкратий само часове след като колегата му йеромонах Нектарий призна, че употребява марихуана.
В момента 51-годишният Панкратий изтърпява наложената му от Районен съд-Тетевен наказателна мярка "домашен" арест в Правешкия манастир, тъй като няма собствено жилище. Там той ще остане докато съдът се произнесе за вината му около двата палежа в Гложенския манастир на 3 август т.г.

- Отец Панкратий, не прави ли чест на Нектарий, че си призна за марихуаната?
- Тепърва той ще си признава много работи. Не съм изненадан, че го направи пред Теодора Симова. Тя му е лична приятелка. Идвала е много пъти при него.

- Щом сте знаели, че той взема марихуана, защо не сте предприели мерки срещу него?
- В рапорт от 5 декември м.г. до Ловчанския митрополит Гавриил съм описал всичко. Там съм посочил как Нектарий употребява многократно опиати. Имало е случаи да се обезводни, лично съм го спасявал, водил съм го да му поставят системи.
Лошото при него е, че не само употребява наркотици, но дава от тях и на други хора. И то в манастира. Бе един вид наркодилър. Спесслужбите го наблюдаваха! Мога да представя документи.
Ще си позволя да разкажа следното. През 2005-а в манастира приехме за 2 седмици т.нар. Зелено училище с 10 деца от интернат в град Тотлебен. 3 дни преди края му едно от децата, Георги се казваше, изпадна в криза. В Тетевен го поставиха на системи 4 часа. По-късно пред психолог и учители детето призна, че Нектарий му дал "нещо", от което му прилошало...

- Как се държеше Нектарий след употреба на марихуана?
- Как може да се държи един дрогиран човек! Люшкаше се между еуфорията и меланхолията, плачеше, виеше като скопен чакал през прозореца и какво ли не още.

- Вярно ли е че с момчета е пушел марихуана в т.нар. местност Маньовица?
- И край пещерата Моравица. Там той криеше запасите си от опиати. Уж излезе на разходка като благочестив монах, а се върне все едно, че е изпил 3 бутилки алкохол концентрат. В манастира са идвали хора, работещи с наркомани. Щом само като го видят и ме питат: "Отче, лекувал ли се е този човек?"

- Във форумите пишат, че Нектарий е содомит?
- По-скоро, гей...

- Бихте ли го все пак?
- Аз вече отговорих на този въпрос пред "Труд". На 31 юли в манастира имаше 10 души от различни чешки фирми. Те станаха свидетели на всичко. Техните показания са в следствието в Тетевен в момента. Ако на мене не вярвате, прочете тях!

- Готов ли сте да се закълнете пред Бога, че не сте удряли Нектарий на 31 юли?
- Аз съм дал монашески обет пред Бога. Тези, които са запознати с канона, са наясно какво произлиза от това, ако един монах лъже...

- Що за монах бе Нектарий!
- Мърляч! Спи до 11 ч. сутринта, идват хора, аз го будя да отвори храма, да запали кандилата, но, какво да ви говоря, Бог вижда, той ще отсъди!

- Как да си обясним тази словоохотливост на Нектарий пред медиите?
- Вижте, Нектарий е част от един сценарий, в него обаче аз не съм цел, целта е друга и е много по-голяма от моята скромна личност. Нектарий е марионетка, но, към момента това е следствена тайна...

- Готов ли сте да му простите?
- Нека Бог да му прости! /БЛИЦ