50-годишен мъж от град Средец може да остане без единственото си жилище, заради странен казус с бившия му вече работодател. Георги Костадинов разказа пред „Флагман“ историята и да покаже документи от  взаимоотношенията му със сливенския бизнесмен Димчо Димов - собственик на фирма „Димекс”.

Всичко започва през далечната 1997 г., когато получава общинско жилище с минимален наем, намиращо се в покрайнините на града, по пътя за Болярово, на ул. „Преображенска”. Семеен е, със съпругата си отглеждат три свои деца.

Съдбата на младото семейство е тежка, първото му дете се ражда с увреждания и е почти 100% инвалид, като до момента двамата продължават да се грижат за него с всички усилия и въпреки мизерията.

Мъжът започва работа при Димчо Димов през 2020 г. и споделя, че той му е бил като втори баща, защото спасил него и семейството му от глад, давайки им и на двамата работа. Те поддържат много добри отношения с работодателя си, благодарни са, въпреки тежката хамалска работа да товарят камиони със стоки.

Костадинов се води като общ работник, който на практика е момче за всичко и дори кара фадрома,  всеки ден е във фирмата, без почивка, получава заплата от 1500 лв. всеки месец, но е осигуряван на 2-часов работен ден и по документи получава приблизително 230 лв.

През 2022 г. - след като е живял 25 години във въпросната гарсониера от 40 кв.м. на края на града, Георги Костадинов входира молба до Общинския съвет в Средец да закупи жилището, законт му го позволява. От администрацията определят цена от 6540 лв.

За съжаление обаче многочленното семейство няма такава сума. Опитват през сина си, който вече работи в металургичния завод в Дебелт, да изтеглят кредит от банка, но не може и той да докаже благонадеждност, поради малкия стаж.

Семейството е в безизходица, защото Общината определя, че сумата трябва да се плати в едномесечен срок иначе трябва да освободят апартамента, в който са прекарали четвърт век.

Георги Костадинов моли своя работодател да му отпусне кредит в размер на 6500 лв., като се съгласява на ипотека и да работи срещу удръжка от 500 лева на месец до пълното погасяване. Двамата подписват ето този договор:

В него ясно е написано, че сумата трябва да се плати без лихва при 13 равни вноски от по 500 лв. Описани са различни клаузи в договора по отношение на задълженията на двете страни и всичко изглежда финализирано с подписа на двамата и фирмения печат на „Димекс”.

Сключват и ипотечен договор, в който ясно е описано, че вноските ще се плащат чрез удръжка от заплатата на Костадинов в размер на 500 лв. месечно, а крайният срок за погасяване е май 2023 г.

Апартаментът е закупен, Община Средец получава парите и семейството запазва жилището си, което вече е и тяхно с нотариален акт. Но...

През май 2023 г. Костадинов отива при работодателя си и го моли да премахне ипотеката, след като заемът вече е изплатен - в продължение на 13 месеца, както е по договор, той не получава обичайните 1500 лв., а 1000 лв.

Това е запечатано на бележки от транспортната фирма „ЕКОНТ”, през която Димов му е превеждал парите с описание: „Плащане на трудово възнаграждение”.

„Отидох при него и го попитах какво се случва с ипотеката. Той отвърна, че в момента е зает, но не трябва да се притеснявам, защото всичко е точно. Аз не се усъмних, защото този човек наистина ми е помагал много през годините.

През септември 2023 г. болното ми дете се влоши и се наложи да мине през лечение във Варна. Трябваха ни 3000 лв., за които аз отново помолих работодателя си и той ми ги отпусна. Този път за 3 месеца, удържайки ми по 1000 лв. на месец.

 През декември, когато вече и вторият ми дълг трябваше да е изплатен, защото наистина получавах с 1000 лв. по-малко всеки месец, отново повдигнах въпроса за ипотеката”, разказва пред Флагман Георги Костадинов.

Отговорите, които получава са ужасяващи: „Бат’ Георги, ти знаеш ли как се става бял роб?” И „Ако сега в стаята поставим една вана и я напълним с киселина, знаеш ли колко бързо ще подпишеш, че дължиш и 200 и 300 хил.лв.?”.

Доколко такива изказвания представлява заплаха, е в ръцете на полицията да провери, защото вече е входирана жалба до Районна прокуратура, образувана е преписка.

 „Момчето за всичко” Георги смята, че вероятно бившият му работодател се опитва да го измами. Той е отишъл до съда  да провери лично какво се случва с ипотеката на апартамента, за който притежава нотариален акт. Откритието му го шокира. Няма платена нито една вноска по нея и тя „виси”.

„Веднага позвъних на секретарката на Димчо, мислейки все още, че може би се касае за грешка. Тя ме свърза с него и той ми заяви, че не само, че дължа пари за апартамента, които вече съм дал, но и лихви пж тях.

Така и не разбрах какви лихви може да има, след като в договора няма описана такава клауза, но тонът на Димчо беше различен, настоятелен и агресивен”, разказва Георги Костадинов. Това се случва през януари т.г. След разговора той е уволнен.

Следва жалба до прокуратурата и Димчо Димов е привикан в РУ-Средец на разпит. Пред полицая той обяснил, че бившият му работник не бил платил нито  стотинка от заема, защото получава 230 лв. на месец, а дължал по 500 лв.

„Тогава как така е подписал договора с мен и защо да го прави? Защо ми е удържал от заплатата тези пари? Защо имам аз документи за това, че ми е превеждал пари по куриерска фирма всеки месец на едно и също число с описание „Плащане на трудово възнаграждение”?

Нищо от това не се връзва логично и мисля, че този човек иска просто да си присвои моя апартамент”, жалва се Георги Костадинов и настоява за публичност.

Той е категоричен, че иска възможно най-бързо да се реши проблемът му, защото вече е трудно да живее под такова напрежение. Страх го е и да не бъде нападнат за отмъщение.

Флагман се свърза с управителя и собственик на фирмата, бивш работодател на Георги Костадинов, за да потърси и неговото мнение.

Димчо Димов заяви, че „просто в момента” не може да говори, защото е в среща. Обеща да ни върне обаждане, но към часа на тази публикация такова още не сме получили. Редакцията ще публикува и неговата позиция, следвайки журналистическата етика за „Право на отговор”.

До тогава обаче казусът между двамата и най-важното - какво се случва с ипотеката на скромната гарсониера от 40 кв.м. в Средец, остава във висящо положение. Дефиницията на „Параграф 22”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук