Изключително интересeн експеримент проведоха преподаватели и студенти от катедрата по патология на Медицинския университет в София.

Резултатите са публикувани на неофициалната страница на студентите от МУ - София специалност Патология. 


"Детето ми обича кренвирши. Реших да видя какво всъщност има в тях", пише патоложка на страницата.

Докторите правят "аутопсия" или по-скоро лабораторен анализ на някои от най-популярните марки кренвирши на пазара. С уточнението, че нито един от продуктите не представлява опасност за човешкото здраве, откритите в тъканта на колбаса структури са крайно интересни.

В почти всички проби присъства солиден процент гладка мускулатура - с други думи, противно на обичайната народна мъдрост, в кренвиршите всъщност има месо! Добрите новини обаче спират дотук. Огромно количество сухожилия и скелетни хрущяли са популярна съставка на кренвиршите.

На няколко места патолозите откриват смлени тестиси, чревна мускулатура, мозъчни клетки и голямо количество растителна тъкан, в това число и водорасли. Положителното е, че в нито една от пробите няма следи от паразити или опасни бактерии.

Най-често срещаната съставка във всички видове марки без изключение е ацидофилна мазнина от предполагаем протеинов произход, твърдят изследователите. Преведено на човешки език, това е добре познатото на всички ни палмово масло.