Пациентите след операция по безкръвен път се възстановяват почти два пъти по-бързо отколкото, ако се прилагат стандартните интервенционни методи. Това заяви д-р Здравко Минев, акушер-гинеколог в Специализираната болница за активнолечение по акушерство и гинекология „Селена” в Пловдив.
Според него при лапароскопското премахване на матката (хистеректомия) болните се изписват на третия или четвърти ден, докато при стандартната коремна интервенция това става след 7-8 дни. Възстановяването и връщането към нормалния начин на живот при безкръвната операция е за 2 седмици, а при стария метод – минимум за 30 дни и 3 месеца загуба на работоспособност, допълни специалистът.
Лапароскопията е безкръвен оперативен метод, при който през малък отвор в коремната стена се вкарва тънка камера. С нея се оглежда коремната кухина, а през няколко други отвора се въвеждат инструментите, с които се оперира. Асистираната хистероктомия се извършва за 2 часа под пълна упойка, обясни д-р Снежана Топалова от „Селена”. По думите й, освен липсата на болка и по-бързото възстановяване на пациента, предимствата на лапароскопския метод на хистеректомия са липсата или образуването на по-малко сраствания в коремната кухина, подробно оглеждане на целия корем по време на операцията и не на последно место – никакви козметични дефекти на коремната стена.
За да не се затруднява оперативната дейност обаче, пациентките не трябва да са с наднормено тегло. Отстраняване на матката е наложително при обилни кръвотечения, които водят до анемия и отпадналост. Операцията е задължителна и когато има доброкачествени образувания на маточната мускулатура, т. нар. „миомни възли”, които се срещат при една трета от всички жени.
Оперативна лапароскопия се прилага и за премахване на сраствания в коремната кухина, водещи до стерилитет, при прекъсване на маточните тръби, премахването на кисти на яйчниците, диагностициране и лечение на ендометриозата и много други заболявания. Методът е подходящ и за премахване на извънматочна бременност със запазване на тръбите.
Освен оперативна, в Пловдивската АГ болница „Селена” се извършва и диагностична лапароскопия. Чрез нея се уточняват причините за стерилитет, хронична тазова болка, неясни туморни формации в корема, дори проверки на ефекта след предишна операция - т. нар. „секънд лук”. Лапароскопията е рутинно изследване и преди започването на инсеминации или ин витро процедури, обясняват специалистите. /БЛИЦ