80-годишният Павел Кипров организира пресконференция в Благоевград. Има желание да разкрие пред медиите на 27 септември тайната за костите на Васил Левски, пише enovina.bg.

Кипров, който е от симитлийското село Черниче ще говори за заръката, дадена му приживе от петричката пророчица Ванга, да разкаже къде точно са тленните останки на Апостола.

Павел Кипров говори от години за местонахождението, но никой в държавата не приеме сериозно думите му.

Ванга разкрила преди години пред Кипров, че костите на Левски не са в църквата “Света Петка” в столицата, а са в храма на Свети Николай Мирликийски на улица "Цар Калоян".

През 2016 година Павел Кипров обяви гладна стачка заради това, че културни министри и историци не се ангажират да разбулят тайната.

Според него Ванга му разказала как Дякона е бил заловен и категорично отрекла предателството на поп Кръстьо. Той не бил издаден от никого, случайно са го заловили, разкрила Ванга.

Погребан бил в двора на “Св. Николай Мирликийски”, знаела дори точното място – под плоча на входа на църквата. В гроба имало и сребърен кръст. Приживе Левски често се укривал в храма с помощта на дякона Софроний. Именно той съдействал Апостола да бъде погребан в „Свети Николай”, разкрила тя. 

По време на стачкуването преди точно 6 години, Кипров заяви пред Еновина, че ще търси съдействието на тогавашния премиер Бойко Борисов. Тогава довери, че в началото на 80-те години е спасил Ванга от отравяне.

"Бяха й сложили отрова в храната. След това дълго време приемаше ядене, сготвено само от стринка ми, което й носех директно всеки ден на Рупите", твърди Павел Кипров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук