Ново предложение - баничка с хлебарка... Да си изядеш пръстите!

Вероятно баничарницата, намираща се в района на "Професионална гимназия по техника и строителство" в град Перник, е първата в България, която вече добавя насекоми към предлаганите закуски. Това става ясно от публикация на Ади Андреева - в социалната мрежа младата жена е написала следното: "Розичка с малко протеин е новото предложение на баничарницата срещу Строителния", пише Glasnews.bg.

Ади е споделила и снимка на закуската си, към която има и бонус - насекомо, което много наподобява на хлебарка.

"Яж, не се знае от къде ще ти дойдат витамините", гласи коментар на Еманоил М. под публикацията.

Друг потребител на Фейсбук пък отблелязва, че Розичката изглежда вкусно.

Да отбележим, че влезе в сила нов европейски регламент, според който разрешени за употреба са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Никъде обаче не се споменава - поне засега, че хлебарките могат да бъдат добавяни към храните - в баничарницата в Перник, откъдето Ади си е закупила закуската, явно експериментират.

Междувременно хлебарките са се превърнали в уличен деликатес в Китай. Именно там хората отглеждат тези вредители за храна и с медицински цели. Твърди се, че те са "полезен протеин".

Според китайска медицинска книга от XVI век хлебарките могат да бъдат използвани в изцеряването на чернодробни проблеми и да послужат като ефикасен диоритик. В миналото в Далечния Изток са се използвали при проблеми със задържането на вода в организма, за общо укрепване на тялото и повишаване на имунната система, за зареждане със сила и енергия, лекуване на цироза, раздразнено гърло и проблеми с дихателните пътища. Днес модата на шестокраките животинки се възражда, категоричен е производителят.

Да се върнем обаче към пернишката баничка с хлебарка. В коментарите потребител на Фейсбук отбеляза, че в Перник бързо са влезли в крак с нововъведенията на ЕС. "Обаче, като се замисля, ние винаги сме изпреварвали времето. При нас много отдавна в менюто има хлебарки", гласи коментарът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук