Перник, Сандански и Девня са носителите на голямата награда "Кмет на годината" за 2020 година. Станислав Владимиров, Атанас Стоянов и Свилен Шитов събраха най-много гласове в националния конкурс, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, за голяма, средна и малка община.


Това съобщиха от Kmeta.bg.

Имената на победителите в категорията обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тримата призьори бяха отличени с грамоти в “София Тех Парк“ за цялостната си работа във всички сфери в ръководената от тях местна администрация.

Награждаването мина под мотото "Бъдете здрави" и при спазване на всички противоепидемични мерки.

"Наградите на най-успешните кметове са израз на признанието за тяхната работа. Кметовете са хората, които са на първа линия за хората“, заяви Николова по време на церемонията.

„За нас, малките общини, е много важно да се отразява обективно нашата работа“, коментира кметът на Девня Свилен Шитов - победител в категорията в раздел „Малка община“.

Той благодари на всички, с които работи в продължение на 4 години и допълни, че за община Девня е важно да продължи да работи със същите темпове и отговорности.

„Високата оценка не е само за кмета на Сандански, а за всички съграждани, които са изключително значими и обществено активни.

Те са критерий за посоката, в която трябва да вървим. Те са нашето най-безценно богатство и капитал“, каза кметът на Сандански Атанас Стоянов - победител в раздел „Средна община“, при получаването на отличието си.

„През тази година всички перничани преминахме през наистина голямо изпитание, в което всички ние търсихме общите пътища, които ни събират, а не разделителни линии.

Благодаря на моите съграждани за огромната подкрепа, която получавам всеки ден, всеки час.

Това ни дава изключителна увереност да продължавам напред“, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров - победител в раздел „Голяма община“.

Събитието се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и под мотото "Бъдете здрави".

Над 600 хиляди българи участваха във вота за определянето на най-добрите градоначалници за 2020 г.

Конкурсът ще бъде излъчен в ефира на БНТ1 от 23:30 часа тази вечер.

Йорданка Фандъкова спечели приза "Кмет на гражданите".

София, Павел баня и Павликени са победителите в категорията "Кмет на гражданите" в националния конкурс „Кмет на годината 2020“, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg.

Йорданка Фандъкова, инж. Емануил Манолов и Иса Бесоолу събраха най-много гласове за голяма, средна и малка община.

Това е приз за кмет, който е най-близо до гражданите с приемните си дни, с отчет през социални мрежи и седмични или месечни брифинги за свършеното, за най-бърза реакция на проблемите на хората и решаването им.

Имената на победителите в категорията обяви омбудсманът Диана Ковачева на церемония в София Техпарк. Тя отличи с грамоти тримата призьори.

"Стана традиция вече всяка година омбудсманът да отличава победителите в категорията "Кмет на гражданите". Доверието на хората се печели трудно и лесно се губи. Това е много престижна награда.

Това означава, че кметовете, които са я спечелили, са запазили доверието на хората. Наградата дава висока оценка, но носи и много голяма отговорност", коментира Ковачева.

Благодаря на гражданите, на общината, на кметските наместниците, на организаторите на конкурса, заяви кметът на Павел Баня Иса Бесоол - победител в категорията в раздел малка община, и обеща да продължи да работи в същия дух.

Гражданите са най-важни за нас, те са ни натоварили с много отговорности и очаквания. Това е награда за общинската администрация. Kmeta.bg ни предават безценния опит на колегите от другите общини.

И за в бъдеще се надявам да продължим със същите темпове, каза кметът на Павликени инж. Емануил Манолов - победител в раздел средна община, при получаването на отличието си.

"Пожелавам на екипа на Kmeta.bg да продължи да следи работата на кметовете. За мен е огромно удоволствие да приема тази награда от г-жа Ковачева, която във всеки един момент изпраща сигнали в полза на хората.

За мен тази награда е знак, че успяваме да включим повече хора в работата на града. Много често позициите на хората са коренно противоположни и от там идват трудностите.

Чрез програмите "Култура", "Европа" "Зелена София", "Социални иновации" много граждани се включват в живота на града. Последната инициатива, която предложих, е "София избира".

Надявам се всички усилия да ангажират все повече граждани, за да правим града си по-добро място за живеене", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова - победител в раздел голяма община.

Асеновград, Елин Пелин и Сърница са отличниците в "Демографска политика и инвитро програми".

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, на Елин Пелин Ивайло Симеонов и на Сърница Неби Бозов са големите победители в категорията "Демографска политика и инвитро програми" в националния онлайн конкурс "Кмет на годината 2020".

Наградата за голяма, средна и малка община връчи Калина Крумова - Huawei България.

"Това е една изключителна признателност към местната власт. Малко са общините, които могат да се похвалят с положителен естествен принос", заяви кметът на Сърница - победител в раздел малка община, Неби Събев. Той благодари, че жителите са оценили усилията на общината.

"Това е приз, който е не само за работата на кмета, но най-вече на неговия екип. Община Елин Пелин изготви правилник, с който даваме за първо, второ и трето дете добри средства. За 1-во и 2-ро са от 1000 лв. и до 2000, а за всяко следващо - 4000 лв.

Те са обръзани с това, което ЕС ни е посочил като най-важно – образование и качество на живот. По този начин гарантираме едно смислено бъдеще за България с хора, които са добре образовани.

Вярвам, че всички тези мерки, които сме предприели за социална среда, изградили сме над 25 детски съоръжения, над 40 спортни съоръжения, имаме велосвръзване с повечето населени места, имаме деца, които са първи в света по спорт.

И всички усилия, които полагаме намират изражение в този приз.Ще го връча с гордост на моя екип", сподели кметът на Елин Пелин - победител в раздел средна община, Ивайло Симеонов.

"Предприехме програма за подкрепа на двойките с ретропродуктивни проблеми в община Асеновград. Заделят се по 2000 лева за всяка двойка с такива проблеми. През тази година 15 двойки бяха подкрепени, а 8 от тях вече очакват своите деца", разказа кметът на Асеновград - победител в раздел голяма община д-р Христо Грудев, който се включи онлайн.

Монтана, Раковски и Сливница са призьорите за "Градска среда".

Златко Живков - градоначалникът на Монтана, Павел Гуджеров на Раковски и Васко Стоилков на Сливница взеха грамоти в категорията "Градска среда".

Победителите обяви Милена Драгийска - Главен изпълнителен директор на "Лидл България".

В период, в който нямаме яснота какво се случва в света, трябва да имаме и такива позитивни моменти, които ни дават стимул да работим. Това заяви кметът на Сливница Васко Стоилков - победител в раздел малка община. Той благодари на целия екип и на всички работници в общинското предприятие.

Победителят на Раковски - в раздел средна община, Павел Гуджеров не успя да присъства на церемонията по награждаване.

Това е една невероятна програма - „Градска среда”. Особено след 2007 г. има много повече възможности да работим всички ние за промените в общините, на които сме кметове. Наградата е за гражданите на община Монтана и за всички хора, които подкрепят промените.

Удоволствието и усещането е невероятно, когато знаеш, че всеки ден можеш да промениш към добро и хубаво мястото, на което хората са те избрали, заяви победителят в категорията в раздел голяма община кметът на Монтана Златко Живков.

Бургас, Разград, Костинброд са №1 за "Социални мерки по време на пандемия".

С първо място за голяма, средна и малка община се поздравиха кметовете на Бургас Димитър Николов, на Разград Денчо Бояджиев и на Костинброд Трайко Младенов.

"Трябваше да бъдем адекватни и да бъдем в помощ на жителите на Разград. Действахме по възможно най-бързия и добър начин, да ангажираме и бизнеса, за да си осигурим финанси, които не ни достигаха в тази ситуация. А той от своя страна веднага откликна.

Разчитахме и на спонспори, на едрия и средния бизнес." Кметът на Разград благодари на Кирил и Георги Домусчиеви, които са предоставили 250 хил лв. за PCR техника, която до тогава не е била налична и крайно необходима.

"Също така дадоха още 250 хил. за закупуване на пакети с храна за хуждаещите се“, каза Денчо Бояджиев.

"Трудно беше. засегнат беше бизнесът, но бяхме адекватни в мерките. Много от хората във фирмите бяха освободени като по този начин дадохме възможност за глътка въздух, за да могат после отново да стъпят на краката си“, допълни той.

"Това беше една голяма школа за придобиване на опита, който ще се постараем да го използваме, за да могат да бъдат още по-малко последиците от пандемията и по-лесно да се справяме с предизвикателствата“, заяви градоначалникът.

"Това е успех не на кмета, а на целия общински екип, на всички доброволци, полицията, гражданите. Мобилизацията беше доказателство за възможностите на българската община“, завърши Бояджиев.

Призовете връчи Кирил Илиев от "Геотрейдинг".

Варна, Тетевен и Долна Баня (София област) са първенците в "Спорт и младежки политики".

Градоначалниците на Варна, Тетевен и Долна Баня (София област) взеха първите места в категорията "Спорт и младежки политики" в националното онлайн гласуване.

В раздел "Малка община" призът отиде при градоначалника на Долна Баня Владимир Джамбазов, в раздел "Средна община" - при кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева-Ничева. В раздел "Голяма община" отличник е градоначалникът на Варна Иван Портних.

Наградите им връчи министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Благодаря на всички хора, които работят денонощно, така че в условията на пандемията да адаптират българския спорт към новите реалности и да функционира, така че да позволи на атлетите и всички граждани да се занимават с любимите си занимания. Спорът е важен, защото помага на организма да функционира нормално. Практикуването му помага в тези времена и е полезен", посочи министър Кралев.

"ММС и тази година продължи да помага на общини, които желаят да подобрят спортната си инфраструктура. Само до момента сме инвестирали 2 млн. лв. в реконструирането и изграждане на 11 съоръжения в 9 общини.

Предстои до края на годината да се реализират обществени поръчки за още 20 спортни обекта на стойност 7 млн. лв. През последните шест години сме реализирали над 80 обекта за 110 млн лв. За този период българското правителство е инвестирало над 400 млн. лв. в подобряването на спортната инфраструктура у нас", допълни той.

За да останат младите хора и да се развиват, те трябва да имат условията за това. Акцентът при нас е детско-юношеският спорт. Тази награда е обща за всички граждани на Тетевен, каза кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева-Ничева - победител в категорията в раздел средна община.

"Това е награда, зад която стои много труд – най-вече на общинската администрация. Общините трябва да развиват масов спорт. В нашия град вече има изградени много добри условия и положени традиции.

Спортът трябва да е на площадките, не може да е онлайн", заяви Кристиян Димитров – директор на дирекция „Спорт” към община Варна, който получи наградата в категорията в раздел голяма община от името на кмета Иван Портних.

Пловдив, Козлодуй и Ивайловград със златото за Smart city.

Здравко Димитров на Пловдив, Маринела Николова на Козлодуй и Диана Овчарова на Ивайловград се поздравиха с победа в категорията "Smart city".

Грамотите връчи Атанас Добрев - главен изпълнителен директор на Виваком.

"В ръцете си държа награда, която е доказателство, че и малките градове имат място и че информационните технологии са онази важна част, която дава представа за "умните градове". Със системата за видеонаблюдение даваме спокойствие и сигурност на жителите на Ивайловград. Доказателство е, че правим стъпки в по-различни категории - не само за подобряване на градската среда, не само с улиците и пътищата... Правим стъпки, с които доказваме, че можем да вървим напред", каза кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

Тази награда ще бъде голяма мотивация за екипа на общината да продължи да работи здраво в тази посока. Дигитализацията е процес, тепърва има още какво да се прави.

Работата от дистанция откри съвсем нови хоризонти пред нас. Училищата са само едни от добрите примери – успяхме да вдигнем облачните технологии.

Много от учебните заведения напредват бързо и са на нивото на училищата от Западна Европа. Това заяви зам,-кметът на Пловдив Стефан Стоянов - общината победител в раздел голяма община.

Велико Търново, Ловеч и Мирково са победителите в "Инвестиции в образователна инфраструктура".

В раздел "Голяма община" призът отиде при управника на Велико Търново Даниел Панов, в раздел "Средна община" при Корнелия Маринова - Ловеч и на в раздел "Малка община" при Цветанка Йотина - Мирково.

С грамоти ги удостои образователният министър Красимир Вълчев.

"Благодарение на вас системата на предучилищното и училищното образование функционира в много добри условия. Не бихме могли да се справим без вас – както по отношение на материалната база, организацията и поддържането на дейностите в системата. Впечатлвяащи са усилията на обшините в системата на образованието.

Пандемията ни постави пред предизвикателства, голяма част от вас помогнаха за превключването на обучението в електронна среда. Всички ще живеем по-добре, ако интегритраме и включим ефективно всяко дете.

Заедно с директорите на училища и детски градини, местните власти трябва да имат тази териториална отговорност да включим ефективно всяко едно дете", заяви министърът на образованието.

Специална награда за дигитално училище връчи Гергана Паси. Тя отиде при Първо основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в град Гоце Делчев.

Ние не пропускаме тази година. Успяхме да открием следващото дигитално училище и то не е в София, а в Гоце Делчев, каза г-жа Паси.

"За мен това е най-важната награда, защото наред с лекарите – учителите са на 1-ва линия и въпреки риска не спират да се грижат за нашите деца", допълни тя.

Наградата е за неуморните талантливи ученици, които са дигитални създатели. Наградата е за учителите, и за родителите, каза директорът на училището.