Нашата версия е следната. Няма друга версия, освен да има изтичане на газ или химикал и дъга. Според наши колеги, които са били на работа, когато дерайлира цистерната, тя удря стълба, който държи контактната мрежа и се получава волтова дъга. Това каза шефът на Синдиката на железничарите Петър Бунев, коментирайки версиите за трагедията в Хитрино в ефира на Нова телевизия.
По думите му, газта е можело да изтича както в течно състояние, така и под формата на газ, зависи от налягането. По принцип цистерните са доста подсигурени. Имало е случай, при които цистерни са падали от мост и не са се запалвали.
 

Бисер Минчев, главен инспектор на НКЖИ, който е участвал в първоначалните огледи на мястото на трагедията, заяви, че няма да коментира причините, защото текат следствени действия и техническо разследване. „Това, което мога да кажа е, че днес бе извадена информацията от архиваторите на двата локомотива. Иззета е от следствието и ще бъде обработена. След като се получат резултатите, вече може да говорим, дали скоростта е причината за дерайлирането. По информация на колеги, които са били на место, те са видели по-висока скорост”, каза той.