Петър Низамов – Перата разкри защо се е заел с тежката задача да патрулира по границата, за да лови бежанци и да ги предава на полицията. Това се случи във „Втори план” по bTV. „Ловецът на бежанци” даде интервюто на последното заграждение между Турция и ЕС, където само след 1 километър е река Резовска, която пресъхва лятото и може да се преминава от нелегалните мигранти.   
Перата създал своите „Отряди за защита на вярата” след събитията в Кьолн. Те следят за нелегални мигранти и ги връщат в Турция.
 
„Не бием мигрантите, те си мислят, че сме полицаи. Искат да бъдат регистрирани, но ние не искаме да ги регистрираме. Това е така заради Дъблинския регламент. (мигрантите остават в първата страна, в която бъдат регистрирани). С бронежилетка съм, защото те са калени в бой и всичко може да се очаква”, казва Перата.
 
По думите му, не го е страх, защото справедливостта е на негова страна, затова, нищо не може да спре него и неговите поддръжници.
 
Перата казва, че мястото, на което те се намират в момента, е един от добре пазените участъци на границата, но въпреки това всеки може да мине през реката и да влезе в Турция. „Мога и едно хоро да изиграя, но никой няма да ми обърне внимание”, добавя Низамов.
 
„Ще имаме проблеми за това, което ще правим, но по добре ние, отколкото децата. Нямам как да влизат обекти, които не се регистрират. Дори не им се взимат отпечатъци. Може утре да убият и никой няма да намери убиеца”, убеден е „ловецът на бежанци”.  
 
Решението си да лови бежанци той обеснява така: „Всичките ни органи се бунтуват, когато виждам какво се случва”. Той отрича да е ловец на глави. „Какво ловене на глави, ние хващаме престъпници. Всеки има право да се намеси, когато вижда, че пред него се извърша нападение”, пояснява Перата.
 
Говорейки за клиповете с бежанците със свински опашки Низамов казва: „Можех да ги наритам обратно в Турция и нямаше да имам проблеми. Аз ги предадох на полицията, и затова стана всичко. Много мигранти заради клиповете си останаха в Турция и не ползваха услугите на трафикантите”.
 
„Народът ни е обезверен след 45 години терор и 26 години грабеж”, прави извод Низамов.  

"Ловецът" също отбеляза, че границите на Сърбия и Македония се пазят така, както нашата граница по време на комунистическо време. 

За хората, които му се подиграват, той каза: "Когато им спрат хонорарите, ще спрат да ми се подиграват".