Ръководителката на петричкия фолклорен ансамбъл “Пролет” към НЧ „Братя Миладинови” е поставена под карантина заради опасния коронавирус. Това съобщи БНТ.


Ансамбълът се прибра спешно от Пекин, който беше поканен да участва в празненствата по случай китайската нова година. Групата от 22-ма души замина за мегаполиса на 22 януари, а участието на танцовия състав беше планирано за 1 февруари.

Пътуването на петричките таланти до Пекин бе наградата им за блестящо представяне на фестивал в Румъния. Самолетни билети до Пекин и обратно били издадени още миналата година.

При пристигането си в мегаполиса българите били настанени в луксозен хотел, успели да разгледат Великата китайската стена и да се разходят около хотела, но не и да вземат участие в международния фестивал, предвиден да се проведе на открито, в централния парк Чаоян.

16 танцьори, предимно тийнейджъри, четирима техни ръководители и трима представители на местната власт бяха в екипа, който трябваше да представи страната ни на Световния карнавал.

След като празниците бяха отложени поради указания от пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата заради плъзналия в държавата коронавирус, сънародниците ни изявиха желание да се евакуират от съображения за сигурност и да се приберат предсрочно у нас. Домакините от Китай осигуриха самолетни билети за по-ранното прибиране.