Един алпинист винаги има своя план Б, а в Боян Петров винаги съм виждал човек, който преценява разумно рисковете. Това каза бившият председател на смолянското туристическо дружество „Карлък” Стоил Василев във връзка с информацията, че Боян Петров, участвал в експедиция в Хималаите, е в неизвестност от 3 май.

„Предполагам, а и силно се надявам, да има ресурс за изпълнението на план Б“, каза Василев, цитиран от Фокус. 

По думите му спасителната операция би трябвало да се организира от ръководителя на експедицията. 

Василев обърна внимание, че не е алпинист, но според него височината от 7500 метра специално за Боян Петров не е голям проблем. „Не вярвам да е и проблем, освен ако самата климатична обстановка не е много усложнена“, допълни Василев.

Той посочи, че е изненадан от случилото се. „Не бих ви отговорил като професионален алпинист, а като човек, който е имал вземане даване с алпинизма, тъй като съм изпращал на експедиция човек от моето туристическо дружество навремето, който също остана за съжаление в Хималаите, но в подножието на Еверест. С Боян се познаваме лично. Няколко срещи сме правили с него. Просто научавайки тази новина, съм изненадан, че все още няма контакт с него“, коментира Василев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!